AcasăPoliticaIohannis, concluzii dupa consultari: Un prim set de legi, trimis Parlamentului la...

Iohannis, concluzii dupa consultari: Un prim set de legi, trimis Parlamentului la sfarsitul lunii mai

Printre aspectele pe care presedintele le-a adus in discutie, la finele rundelor de discutii avute, pe aceasta tema, atat cu seful Guvernului, cat si cu reprezentantii partidelor cu reprezentare in Parlament, s-a numarat necesitatea actualizarii acestor legi din domeniul securitatii nationale.

Si, pe langa acest lucru,  pe nevoia de „profesionalizare in acest domeniu”, pentru ca „legile securitatii nationale nu privesc un partid sau un grup de partide, ci ne privesc pe toti – si politicieni, si cetateni”, din cate a subliniat liderul de la Cotroceni, intr-o declaratie de presa sustinuta la finele celei de-a doua zile de discutii cu delegatiile parlamentare.

Se intentioneaza trimiterea unui prim set in Parlament la finele lunii viitoare

Astfel ca, dupa ce luni a avut discutii cu premierul Ciolos, pe acest subiect, marti cu reprezentantii PSD, PNL si UDMR, iar astazi cu delegatiile UNPR si ALDE si cu Grupul minoritatilor nationale cu reprezentare in Legislativ, Klaus Iohannis a anuntat faptul ca in cazul unui prim set de legi- cea menita sa clarifice situatia cartelelorr pre-pay, cea de combatere a terorismului si legea referitoare la securitatea informatica- Executivul lucreaza deja, fiind in „procedura avansata”, si ca se spera ca ele sa treaca prin cele doua Camere chiar in aceasta sesiune parlamentara, in conditiile in care se stie ca mandatul actualilor alesi ai neamului expira in toamna. „Prim-ministrul m-a asigurat ca aceste trei legi vor parcurge intreaga procedura guvernamentala si de consultare publica in asa fel incat la sfarsitul lunii mai ele vor putea fi trimise in Parlament ca si initiative legislative. Din discutiile cu partidele am ajuns la concluzia ca este fezabil sa se incerce finalizarea acestor legi inca in aceasta sesiune parlamentara. Guvernul trimite legile la sfarsitul lui mai si in cursul lunii iunie, daca toata lumea colaboreaza, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului. Aceste lucruri au fost acceptate de toata lumea”, a mentionat Klaus Iohannis.

Comisie speciala parlamentara

In situatia celorlalte legi ce tin de securitatea nationala, fiind vorba despre un set „mult mai mare”, dar si despre proiecte la care fie nu s-a inceput deloc lucrul, fie stadiul lucrarilor nu este foarte avansat, Iohannis a anuntat ca le-a propus reprezentantilor formatiunilor parlamentare infiintarea unei comisii de lucru, aspect precizat de altfel, inca din ziua precedenta, din directia delegatiilor prezente la discutii. „Pentru acest de-al doilea pachet am propus grupurilor parlamentare o alta abordare. Le-am propus infiintarea unei comisii speciale la Parlament, care impreuna cu specialistii din Guvern si din institutiile vizate sa elaboreze aceste proiecte de legi, aceste proiecte sa fie pregatite in asa fel incat, in cursul anului 2017, majoritatea acestor legi sa poata fi actualizate”, a precizat presedintele.

author avatar
Cristina Stefan
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger