AcasăPoliticaIohannis cere reexaminarea acordului de imprumut catre Chisinau: Nu exista certitudinea continuarii...

Iohannis cere reexaminarea acordului de imprumut catre Chisinau: Nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme

Klaus Iohannis i-a bagat in ceata pe alesi

O decizie de ultima ora, venita din directia Presedintiei, arata faptul ca seful statului a retrimis Parlamentului acordul semnat, luna trecuta, la Chisinau si ratificat in plenul Camerei, pe 13 octombrie, in vederea ajutorului de 150 de milioane de euro, rambursabil, catre Republica Moldova.

Mai precis, Klaus Iohannis solicita reexaminarea  Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie. In textul solicitarii adresate liderului Camerei, Valeriu Zgonea, Iohannis explica faptul ca nu exista certitudinea ca Moldova va continua reformele. „Luand in considerare Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnata la Bucuresti la 27 aprilie 2010 si avand in vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptarii de catre Parlamentul Romaniei a legii mentionate – consideram ca promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015, nu este oportuna cata vreme nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme si respectarii angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere intre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si statele membre ale acestora, pe de o parte, si Republica Moldova, pe de alta parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014„, se arata in textul solicitarii semnate de catre liderul de la Cotroceni.

Demersul presupune ca proiectul va ajunge din nou in Parlament, spre reexaminare, iar ulterior catre presedinte, urmatoarea data seful statului nemaiavand, insa, varianta de a respinge proiectul.

Va amintim ca acordul semnat la Chisinau, pe 7 octombrie, vizeaza ratificarea unui acord de asistenta financiara rambursabila de pana 150 de milioane de euro, in vederea finantarii deficitului bugetar si a refinantarii datoriei de stat. Respectivul imprumut ar urma sa fie acordat in maximum trei transe, iar scadenta fiecareia dintre acestea este de maximum 5 ani.

132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger