AcasăPoliticaInitiativa legislativa privind prelucrarea datelor personale, semnata in cadrul consultarilor de la...

Initiativa legislativa privind prelucrarea datelor personale, semnata in cadrul consultarilor de la Cotroceni

Pe langa discutiile avute cu seful statului, miercuri, la Cotroceni, reprezentantii partidelelor si formatiunilor politice cu reprezentare in Parlament prezente la aceasta noua runda de consultari cu seful statului, a patra la numar, au semnat si o initiativa legislativa.

Asadar, liderii partidelor care au raspuns invitatiei lui Klaus Iohannis de a veni la sediul Presedintiei pentru a discuta in privinta chestiunii prelucrarii datelor cu caracter personal si „protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice” – cu scopul anuntat de a se ajunge la varianta optima, care sa respecte atat nevoia de securitate cu apararea drepturilor, cat si drepturile omului -au convenit ca accesul la datele personale sa se faca doar cu aurotizatie de la un magistrat, respectiv cu mandat judecatoresc.

Initiativa in cauza are drept scop modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, cu o mentiune importanta: nu vizeaza asa-numita Lege Big Brother (Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicații electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului), declarata neconstitutionala.

„Proiectul convenit astazi (miercuri-n.r) urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului”, dupa cum puncteaza reprezentantii Administartiei prezidentiale.

De altfel, insusi seful statului, care a rezumat consluziile discutiilor avute la Cotroceni, incepand cu ora 11, intr-un mesaj postat pe contul sau oficial de Facebook, a precizat: „Prin proiectul de lege semnat, astazi, de toate partidele parlamentare, nimeni nu poate avea acces la datele personale ale cuiva fara acordul unui judecator. In democratie, securitatea, respectul fata de lege si libertatea merg impreuna„.

115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger