AcasăPoliticaGuvernul da ISU putere sa inchida cluburile gasite cu nereguli la nivel...

Guvernul da ISU putere sa inchida cluburile gasite cu nereguli la nivel de siguranta

Dupa tragedia din clubul Colectiv, soldata cu 32 de decese si peste 180 de persoane ranite, Executivul s-a reunit, marti, in sedinta saptamanala, cu o zi mai devreme fata de ziua obisnuita, pentru a adopta cateva masuri ce tin de acest caz dramatic.

In primul rand, s-a avut in vedere o modificare la nivel de autoritate in masura sa faca verificari in localuri si sa aplice santiuni, in cazul in care se constata nereguli. Astfel, conform precizarilor premierului, odata ce Guvernul adopta o Ordonanta de Urgenta in acest sens, specialistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) vor avea puterea ca, odata ce constata ca anumite localuri controlate nu respecta normele de siguranta, sa fie inchise – temporar, pana la remedierea problemelor, sau chiar definitiv.

„In cazuri speciale trebuie sa avem masuri speciale. (…) Combinatia de iresponsabilitate si lacomie din partea celor care au astfel de activitati comerciale (…) si birocratia, cea pe care o stiti foarte bine (…). Vreau deci sa anuntam ca adoptam Ordonanta de Urgenta (OU-n.r) prin care dam putere direct celor de la ISU – nu autoritati locale, nu altcineva- sa verifice aceste localuri in care au loc actiuni care implica foarte multa lume sa le verifice din punct de vedere al protectiei impotriva incendiilor si a catastrofelor si sa ia pe loc masura inchiderii acestora (…) pana la momentul in care isi indeplinesc conditiile”, a explicat primul-ministru.

Constient ca o astfel de intiativa risca sa provoace controverse, primul-ministru a clarificat ca demersul e cu atat mai necesar dupa tragedia din 30 octombrie, din clibul Colectiv. „Sunt masuri extreme, dure. Nu inchidem toate cluburile din tara, ci doar pe acelea care nu respecta regulile, si doar pe perioada in care trebuie sa faca ceea ce trebuiau sa faca din timp- sa ia toate masurile necesare ca sa nu se mai repete tragedia de vineri”, a lamurit seful Executivului.

ISU cere sprijinul cetatenilor

De altfel, deunazi, in contextul incendiului devastator care a afectat localu din strada Tabacarilor nf.7, ISU Bucuresti-Ilfov, a postat, pe contul oficial de Facebook, un apel „in sensul identificarii obiectivelor care au destinatie de alimentatie publica (baruri, cluburi), care nu figureaza in evidenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dealul Spirii” Bucuresti-Ilfov, solicitam sprijinul tuturor cetatenilor pentru a ne informa despre existenta unor astfel de cladiri/amenajari aflate pe teritoriul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov. Aceasta masura este necesara pentru a intreprinde actiunile specifice de verificare a indeplinirii normelor de securitate la incendiu conform prevederilor legale”.

De asemenea, reprezentantii ISU Bucuresti-Ilfov spun ca asteapta „sesizari cu privire si la alte tipuri de cladiri/amenajari care ar putea pune in pericol viata cetatenilor ca urmare a nerespectarii masurilor de securitate la incendiu”, dar si ca informatiile sunt asteptate la adresa de mail a institutiei – contact@isubif.ro”.

Ajutoare pentru familiile celor care au pierit in incendiu

Nu in ultimul rand, in sedinta de marti, Guvernul a adoptat acordarea unor ajutoare de urgenta familiilor persoanelor care au pierdut pe cineva in incendiul care a afectat Clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei.

Ajutorul, in cuantum de 5.000 de lei, va fi acordat familiei fiecarei persoane decedate, a stabilit Executivul, in baza unei cereri adresate agentiei pentru plati si inspectie sociala din raza teritoriala a domiciliului, respectiv din Bucuresti sau din judetele in care domiciliaza familiile indoliate.

author avatar
Cristina Stefan
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger