AcasăPoliticaGazprom ne-a taiat 30% din gaze. Pe ministrul Gerea il lasa rece

Gazprom ne-a taiat 30% din gaze. Pe ministrul Gerea il lasa rece

Ministrul Andrei Gerea e obisnuit, se pare, cu „modul de viata” impus de Gazprom prin taierea neanuntata a gazelor

Gazprom a taiat inca o data, tot neanuntat, livrarile de gaze catre Romania, de data aceasta cu 30%. Tara noastra se pregateste sa infrunte un val de ger, iar consumul de gaze va depasi, cu siguranta, productia autohtona. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, este calm si sustine ca reducerea livrarilor din Rusia nu trebuie sa ne ingrijoreze.

Ministrul Andrei Gerea e obisnuit, se pare, cu „modul de viata” impus de Gazprom prin taierea neanuntata a gazelor

Tara noastra dispune de rezerve sigure de gaze de aproximativ 150 de miliarde de metri cubi si de rezerve geologice de 615 miliarde de metri cubi. Toate acestea reprezinta rerzervele inca neexploatate, iar gazul pus deoparte pentru ierni extrem de geroase este stocat  in sase depozite din tara si insumeaza aproape trei miliarde de metri cubi. Consumul Romaniei este de circa 14 miliarde de metri cubi/an, iar productia, de 11 miliarde metri cubi/an. In conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor de gaze naturale, se apreciaza ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza in aproximativ 14 ani. Lasand la o parte viitorul indepartat, e bine sa revenim la ce ne asteapta in aceasta iarna, intrucat Gazprom a taiat din nou livrarile, de aceasta data cu 30%. In Romania, consumul intr-o luna geroasa de iarna se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de metri cubi de gaze (cam cat se afla in depozitele subterane), iar daca perioada cu vreme rece se prelungeste, am putea avea mari probleme cu incalzirea locuintelor. Autoritatile noastre nu se agita insa deloc si ne spun sa stam linistiti (la locurile noastre…).

„Nu exista motive de ingrijorare”

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, sustine ca astfel de scaderi ale livrarilor de la Gazprom au fost inregistrate si in ultimele luni. „Astfel de reduceri se incadreaza in media ultimelor luni, cand au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viata». Nu exista motive de ingrijorare, deoarece sistemul face fata. Vom pregati o pozitie oficiala”, a spus Gerea. Domnule ministru, pozitia dumneavoastra o fi undeva mai aproape de caldura, dar daca temperaturile de minus 22 de grade Celsius, anuntate pentru urmatoarele zile, vor produce scaderi puternice ale presiunii gazelor (ca in alti ani), acest „mod de viata” nu va mai incalzi populatia.

author avatar
Arpad Dobre
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger