AcasăPoliticaElena Udrea a pierdut alegerile si a castigat capital politic

Elena Udrea a pierdut alegerile si a castigat capital politic

Elena Udrea i-a dat sah lui Vasile Blaga in momentul in care a decis sa nu mai conteste rezultatul de la Conventia Nationala. Interpretat de adversari drept o capitulare, anuntul democrat-liberalei este, in realitate, o mutare politica inteligenta.

Elena Udrea se poate lupta de la egal la egal cu orice lider politic

Elena Udrea a pierdut sefia PDL, dar a castigat ceva mult mai valoros: sustinerea electoratului. Un castig la care  noua conducere a partidului nici nu-si permite macar sa viseze. Ce-i drept, la capitolul imagine democrat-liberala este imbatabila. Atacata in egala masura de uselisti si pedelisti – de multe ori acestia din urma au fost chiar mai vehementi decat adversarii din celelalte partide – democrat-liberala a reusit o revenire spectaculoasa, dovada stand rezultatul foarte bun de la congres si entuziasmul cu care a fost primita de  membrii PDL din toate colturile tarii. Colega de generatie cu Victor Ponta, Udrea a demonstrat ca este un politician de forta. Simplul fapt ca a intrat intr-o competitie dificila, despre care multi spuneau ca o va pierde la un scor de toata jena, ca a obtinut 2.000 de voturi intr-un  joc organizat dupa regulile  contracandidatului, arata ca Elena Udrea a devenit o alternativa reala atat in PDL, dar mai ales in afara lui. Practic,  din acest moment democrat-liberala se poate lupta de la egal la egal cu orice lider politic, indiferent care ar fi numele lui.

Si-a calculat bine sansele

Renuntand la contestatie, Udrea nu a intentionat sa-i intinda o mana lui Vasile Blaga, ci sa convinga electoratul fidel al PDL ca nu se dezice de promisiunile pe care le-a facut in timpul campaniei interne si ca este dispusa sa lupte in continuare. In cazul in care Elena Udrea ar fi obtinut victoria la Conventie, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Dupa anuntarea rezultatului,  cu siguranta adversarii sai ar fi sarit sa strige ca fara ajutorul lui Basescu n-ar fi reusit, iar toate eforturile sale pentru a ridica partidul ar fi fost sabotate de gasca Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Constantin Ostaficiuc si altii. Altfel spus, intreg capitalul de imagine, pe care Udrea  si l-a reconstruit in timp record, ar fi fost distrus cu concursul adversarilor interni.

O victorie cu cantec

Reconfirmat in functie in urma Conventiei Nationale, Vasile Blaga trebuie sa scoata PDL-ul din coma pe care tot el i-a indus-o. O misiune imposibila, din moment ce oamenii care si-ar fi dorit sa salveze partidul si sa aduca un suflu nou au fost indepartati de liderul democrat-liberal si acolitii lui. In aritmetica viitoarelor alegeri – PSD trage sa scoata un scor de peste 40%, in timp ce PNL si-a propus sa obtina mai mult de 25% – democrat-liberalii devin cantitate neglijabila. Prin urmare, singura solutie care i-a ramas lui Vasile Blaga este sa amaneteze ce a mai ramas din fostul PDL de altadata si sa vada cat mai poate sa scoata pe el.

author avatar
Adelina Ionicel
2.153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger