AcasăPoliticaE cert: Scotia se pregateste pentru referendum, pe fondul Brexit

E cert: Scotia se pregateste pentru referendum, pe fondul Brexit

In timp ce britanicii se pregatesc sa invoce Articolul 50 si sa oficializeze inceputul procedurii de iesire din UE, scotienii ar urma sa fie chemati la urne.

Zilele urmatoare, premierul scotian se va adresa Parlamentului cu o cerere de a se supune la vot eventualitatea organizarii unui al doilea areferendum pentru independenta.

„Va face pasii necesari pentru ca Scotia sa aiba o optiune la finalul acestui proces” – acela de a urma Marea Britanie si Brexitul sau de a deveni un stat independent, a anuntat premierul, intr-o conferinta de presa.

Totodata, Nicola Sturgeon a explicat faptul ca, inca din vara trecuta, a incercat sa ajunga la „un acord” cu Guvernul britanic, unul care sa puna de acord decizia Marii Britanii de a parasi UE si cu cea a Scotiei de a ramane in cadrul marii familiei europene. Si a subliniat ca nu a existat niciun compromis in aceasta cauza. „Guvernul din UK n-a miscat nici macar un centimetru inspre compromis si acord”, premierul incocand ca ar fi dat mai degraba de un „zid de intransigenta”.

La nivel de interval in care s-ar putea desfasura o astfel de consultare populara, din cate a anuntat premierul scotian, ar putea fi vorba,, din cate noteaza presa britanica, despre perioada intre toamna anului viitor si primavara lui 2019.

Va amintim ca Scotia respinsese, in urma cu aproximativ trei ani, independenta de Regatul Unit, printr-un prim referendum. de aceasta data, insa, situatia e cu totul alta, dat fiind rezultatul consultarii populare din Marea Britanie, de anul tercut, cand britanicii s-au declarat in favoarea iesirii UK din UE.

107 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger