AcasăPoliticaDurata arestului la domiciliu, reglementata de Guvern printr-o ordonanta

Durata arestului la domiciliu, reglementata de Guvern printr-o ordonanta

S-au stabilit reglementari mai clare in privinta arestului la domiciliu. Modificarile au fost facute de Guvern, astfel incat sa existe precizari clare cu privire la durate unei astfel de masuri, in faza de urmarire penala si, respectiv, cea de judecata.

Astfel incat sa se puna in acord cu decizia Curtii Constitutionale din mai acest an, in privinta unei exceptii de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 222  din Codul de procedura penala -in referitor la durata arestului la domiciliu- Executivul a modificat, marti, printr-o ordonanta de urgenta, prevederile in legatura cu aceasta masura privativa.

Drept urmare, s-a stabilit ca, in cursul urmaririi penale arestul la domiciliu nu poate depasi 30 de zile cu mentiunea ca masura poate fi prelungita, in cursul urmaririi penale, de catre judecatorul de drepturi si libertari de la Instanta care a judecat cauza in prima instanta, la sesizarea procurorului, insa „doar in caz de necesitate”, cu alte 30 de zile, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a anuntat, tot marti, faptul ca aceasta ordonanta stabileste „o durata maxima a masurii de jumatate din maximul pedepsei prevazuta de lege pentru infractiunile pentru care cineva este trimis in judecata, dar nu mai mult de cinci ani de zile. Practic, celelalte dispozitii raman in vigoare – si anume faptul ca in cursul fazei de urmarire penala durata acestei masuri este de 180 de zile (…) si  in faza de judecata, jumatate din maximul pedepsei, dar nu mai mult de cinci ani de zile”, a punctat ministrul.

ursa foto: gov.ro

105 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger