AcasăPoliticaDNA, sesizare catre CSM dupa afirmatia lui Ponta despre un procuror

DNA, sesizare catre CSM dupa afirmatia lui Ponta despre un procuror

Nu mai putin de 90 de procurori DNA au votat in favoarea sesizarii Ispectiei judiciare, ca urmare a unei postari facute, deunazi, de catre primul-ministru pe o retea de socializare.

La doar o zi de cand s-a aflat ca procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Victor Ponta, pentru fapte de coruptie, si in conditiile in care, in decursul dupa-amiezii de joi actualul premier a scris, pe contul sau de Facebook, un mesaj cu referire la un procuror- deducandu-se ca este vorba despre cel care a instrumentat cazul sau, in dosarul „Rovinari-Turceni” – Directia Nationala Anticoruptie a formulat o solicitare adresata Consiliului Superior al Magistraturii.

Cererea in cauza vizeaza, anunta DNA, analizarea afirmatiilor respective, pentru a se stabili daca acestea „sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau”, in conditiile in care procurorii Directiei Nationale Anticoruptie „considera ca afirmatiile denigratoare facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat cauza cat si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv – trimitere in judecata”. Mai mult, subliniaza procurorii, respectivele fraze ar avea un „impact deosebit asupra opiniei publice”, avand in vedere functia pe care o detine Ponta, respectiv cea de sef al Guvernului.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul DNA in aceasta privinta:

Urmare a unor afirmatii facute in mediul online, la data de 17 septembrie 2015, de catre primul-ministru al Romaniei Ponta Victor-Viorel, dupa emiterea comunicatului de presa nr. 1472/VIII/3 din 17 septembrie 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Primul-ministru al Romaniei Ponta Victor-Viorel, pe un site de socializare a afirmat printre altele ca: „(….) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!”.

La data de 18 septembrie 2015, in cadrul Adunarii Generale a Procurorilor, constituita la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, a fost inclus pe ordinea de zi si subiectul privind aceste declaratii lansate in spatiul virtual de catre premierul Romaniei.

Cu aceasta ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa analizeze daca afirmatiile respective sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau.

Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala.

Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar.

In solicitarea adresata CSM, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie considera ca afirmatiile denigratoare facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat cauza cat si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv – trimitere in judecata.

Aceste afirmatii pun la indoiala obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cat si probitatea morala si profesionala a procurorilor care-si desfasoara activitatea in cadrul acestei institutii, ceea ce este de natura sa aduca o grava atingere independentei Directiei Nationale Anticoruptie.

Reamintim ca independenta sistemului judiciar este o consecinta a integritatii profesionale si morale, iar impartialitatea si integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”.

235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger