AcasăPoliticaCum profita Iohannis de criza partidelor

Cum profita Iohannis de criza partidelor

Klaus Iohannis se foloseste de criza prin care trec partidele politice pentru a-si incaleca adversarii si a-si domina partenerii, sustine un studiu lansat pe piata de Infopolitic.

Mutul Klaus Iohannis tace si face, totul in dauna partidelor politice

Conform studiului citat, ”presedintele altfel” Klaus Iohannis este de fapt un presedinte jucator, care viseaza, la fel ca predecesorul sau, sa concentreze in mana sa toata puterea, dar o face cu perdea, nu dand cu barda ca Traian Basescu: ”Klaus Iohannis si-a construit imaginea unui presedinte neconflictual, nu foarte comunicativ, cu o prezenta mediatica discreta si cu un stil (mai) diplomatic de a gestiona diferite circumstante. (…) In pofida etichetei de <<presedinte altfel>>, Klaus Iohannis nu si-a ascuns insa niciodata intentia de a fi un pol de putere, de a fi un presedinte implicat, nici <<jucator>>, dar <<nici simplu spectator>>. A sustinut-o explicit in programul electoral, a afirmat-o raspicat atunci cand si-a exprimat dorinta de a avea <<un guvern al sau>> si a dovedit-o actional in contextul numirii noilor sefi ai serviciilor de informatii sau in cel creat dupa tragedia de la Colectiv”. Cei de la Infopolitic mai spun ca actualul presedinte a demonstrat deja, ca primar, ca obisnuieste sa preia controlul prin metoda ”impartirii puterii”: ”Incepand cu anul 2000, Klaus Iohannis a fost ales de patru ori consecutiv primar al municipiului Sibiu. Cum se explica aceasta performanta? Fara indoiala a contat si maniera in care Iohannis a impartit puterea cu actorii politici locali, fapt care i-a asigurat dominatia si lipsa unei opozitii reale”. Concluzia trasa de Infopolitic: Klaus Iohannis reprezinta ”modelul de Putere fara Opozitie”.

PSD si PNL, dresate cu putin praf de putere

Cum miza este sa fie ”polul in jurul caruia graviteaza ceilalti actori”, strategia lui Iohannis vizeaza ”neutralizarea” principalului adversar, PSD, prin ”oferirea accesului la anumite parghii de putere (cooptarea lui Vasile Dancu in guvernul tehnocrat si acceptarea unor reglementari legislative sustinute de PSD, de eemplu), concomitent cu tinerea PNL-ului in lesa (in preajma puterii, dar cu accesul limitat). In plus, echipa de la Infopolitic adauga ca seful statului a stimulat si promovat societatea civila doar in scopul de a o ”echilibra” cu partidele politice. ”Rezultatul consta intr-o Opozitie difuza si intr-un echilibru politic in care toti protagonistii sunt multumiti, dar, in acelasi timp, aspira la mai mult”, sustin analistii de la Infopolitic. ”Anul 2016 incepe sub dominatia tandemului format din presedintele Iohannis si premierul Ciolos. Cei doi sunt, in acest moment, vectorii scenei politice, beneficiind totodata si de cel mai inalt grad de incredere publica. Atat realitatea sociala, cat si cea politica sunt, asadar, dominate de tandemul presedinte-premier”, au conchis autorii studiului.

author avatar
Simona Badulescu
951 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger