AcasăPoliticaCSAT a dat unda verde bugetelor pe siguranta nationala

CSAT a dat unda verde bugetelor pe siguranta nationala

Unicul subiect aflat pe agenta primei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a primit aviz favorabil de la Cotroceni. Este vorba, dupa cum se stie, despre avizarea proiectului de buget pentru domeniul securitatii nationale. „Acest aviz este obligatoriu si ca atare discutia a fost una aplicata si cu concluzii destul de clare”, a subliniat Iohannis, in conditiile in care s-a tot spus ca ar fi vorba despre un aviz consultativ pe aceasta tema.

Chiar daca a tinut sa mentioneze, din capul locului, ca bugetul i se pare „problematic”, invocand o doza prea mare de optimism si cresteri mari la nivel de cheltuieli, Klaus Iohannis a confirmat, practic, ceea ce se aflase cu cateva momente inainte sa iasa la declaratia de presa, si anume ca s-a dat aviz pozitiv bugetului alocat sigurantei nationale. „Acest buget pe care Guvernul l-a pregatit si este gata sa-l trimita in Parlamentului mi se pare problematic. Acest buget prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor, si dupa parerea specialistilor si dupa parerea mea, acest buget este prea optimist. Este un buget supraevaluat, fara sa existe explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare (…) in jur de 15%. (…) O crestere atat de mare este greu de realizat. In acest context, este cu atat mai greu de realizat de ce bugetele in domeniul securitatii nationale, in unele zone, au fost scazute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul MApN – ceea ce corespunde cu angajamentele in vigoare. (…) Este extrem de important ca acesti bani alocati MApN sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung”, a subliniat presedintele.

Cat priveste bugetul pentru MAI, Iohannis a anuntat ca „este intr-o zona foarte apropiate cu cel de anul trecut”, in timp ce toate celelalte bugete din domeniu „sunt scazute cu aproximativ 10% fata de alocarea de anul trecut”. In ciuda acestor aspecte trecute in revista, acelasi Klaus Ioahnnis a precizat ca, in urma analizei, „in final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate nationala”.

Ceea ce inseamna ca, daca este sa ne amintim ce a amintim ce a declarat premierul vinerea trecuta, urmeaza sa convoace sedinta Guvernului pentru a aproba acest proiect de buget, urmand ca apoi bugetul sa ia calea Parlamentului.

sursa foto: presidency.ro

author avatar
Cristina Stefan
144 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger