AcasăPoliticaConstitutia desparte apele in USL

Constitutia desparte apele in USL

Dusul administrat de CCR l-a racorit pe liberalul Crin Antonescu, dar l-a incins in schimb pe pesedistul Liviu Dragnea. Care vrea musai Constitutie nou-nouta pana-n toamna.

Liberalul Crin Antonescu nu este dispus sa-si riste Constitutia intr-un referendum cu 50% prag de prezenta
Social-democratul Liviu Dragnea prefera sa traga o dubla dupa referendumul din 2012 si sa rezolve cu regionalizarea in toamna

Ca PSD trage “hais” si PNL “cea” la carul USL nu mai este pentru nimeni un mister. Problema e ca pana si proiectele comune devin motive de conflict, asa cum este cazul revizuirii Constitutiei, de exemplu. Noua controversa s-a iscat dupa ce CCR a dat liber la referendumuri cu prag redus de abia din vara lui 2014. Moment in care Antonescu si-a temperat semnificativ elanul constitutional si a admis ca este posibila o amanare. Ba chiar si o comasare a referendumului cu prezidentialele din 2014, desi pana acum infiera cu manie proletara folosirea aceleiasi metode de catre Traian Basescu, in 2009.

Spre deosebire de Antonescu, presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, tine in schimb musai la adoptarea unei noi Constitutii in aceasta toamna. Ce-i drept, pe el nu-l arde, ca pe liberali, coborarea-n grad a procurorilor si punerea lor sub tutela judecatorilor, ci vrea  regionalizarea tarii acum, cand jupan absolut este PSD. Ca urmare, Dragnea insista pentru o Constitutie revizuita indiferent de prag, mai ales ca, dupa ”antrenamentul” de la referendumul din 2012 (cand pesedistii au reusit sa obtina si scoruri de peste suta la suta prezenta in unele localitati) este posibil sa o scoata la capat cu un nou referendum. ”Mai multe zile (de vot – n.r.) la referendum nu pot fi neconstitutionale pentru ca este o decizie a Curtii de anul trecut care a spus ca referendumul poate fi organizat in mai multe zile”, a avansat deja Dragnea o posibila solutie.

author avatar
Simona Badulescu
1.514 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger