AcasăPoliticaCinci romani, pe o "lista neagra" cu zeci de oficiali europeni care...

Cinci romani, pe o „lista neagra” cu zeci de oficiali europeni care ar fi „indezirabili” in Rusia

Iulian Chifu

In ultimele ore, presa vuieste de informatii conform carora oficialii rusi ar fi intocmit o „lista neagra” pe care figureaza in jur de 80 de nume ale unor responsabili ai Uniunii Europene care nu ar avea acces pe teritoriul Federatiei Ruse. Cinci dintre ei ar fi romani.

Iulian Chifu

In conditiile in care seful Diplomatiei Olandeze anuntase, in cursul zilei trecute, ca Moscova ar fi intocmit o lista cu aproximativ 80 de nume ale unor oficiali europeni care ar fi fost declarati „indezirabili” in Rusia, informatie aflata in contextul unei incercari esuate a unui numar de trei parlamentari olandezi de a vizita statul condus de Putin, fiindu-le, insa, refuzata viza, si cum existau date ca documentul in cauza ar contine si numele a cinci demnitari romani, reprezentantii Ministerului roman de Externe au facut o serie de clarificari.

Mai precis, oficialii ministerului condus de catre Bogdan Aurescu au confirmat, potrivit Mediafax, citat de b1.ro, ca au fost informati de existenta unei asftel de liste, de catre reprezentantii Ambasadei Romaniei la Moscova. „Ambasada Romaniei la Moscova a informat Centrala MAE, in cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenta acestei liste, primite de la Delegatia UE la Moscova, careia i-a fost inaintata de catre MAE rus”, suna rapunsul dat de catre reprezentantii Ministerului de Externe de la Bucuresti.

Reactiile lui Chifu si Tomac

Pe lista respectiva ar fi trecute numele a cinci romani, printre ei cel al lui Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, al lui Iulian Chifu, ex-consilier prezidential pe probleme de politica externa, in mandatul lui Traian Basescu, precum si al actualului presedinte al Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac.

La randul lor, doi dintre cei ale caror nume s-ar afla pe presupusa lista neagra au comentat situatia. Este vorba despre Iulian Chifu si Eugen Tomac.

Ambii au ales sa-si spuna punctul de vedere prin intermediul unor mesaje postat pe conturile soficiale de Facebook. Primul a notat, printre altele, urmatoarele aspecte:  „Tuturor celor care mi-au solicitat reactii la includerea pe presupusa lista a personalitatilor carora li se refuza intrarea in Rusia: nu pot comenta alegatii, presupuneri, asertiuni neprobate. E o forma de respect fata de media (…)daca asta e pretul pentru a comenta liber si argumentat incalcarea de catre Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene in Georgia si Ucraina, merita!”, e de parere Chifu.

La randul sau, Eugen Tomac a reactionat, lasand sa se inteleaga ca nu e surprins de decizia Kremlinului. „Faptul ca ma aflu printre cei cinci romani declarati indezirabili in Federatia Rusa imi confirma ca insistentele mele de a atrage atentia asupra riscului pe care Rusia il reprezinta pentru pacea in regiune si chiar pentru Europa, au avut un ecou puternic la Kremlin. A fi persona non-grata intr-un stat care ne-a amputat tara prin pactul Ribbentrop-Molotov reprezinta un motiv in plus pentru mine sa continui acest proiect politic de a lupta pentru drepturile romanilor din R. Moldova si Ucraina”, considera liderul PMP.

Mai trebuie spus ca lista respectiva ar fi fost intocmita de catre Executivul rus ca reactie la sanctiunile adoptate de Uniunea Europeana la adresa Rusiei, urmare a situatiei din Ucraina.

263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger