AcasăPoliticaCe n-ar fi facut actualul ministru al Justitiei in cazul OUG 13:...

Ce n-ar fi facut actualul ministru al Justitiei in cazul OUG 13: am ramas cu o nedumerire

La zile bune de cand a fost abrogata de Guvern, iar apoi reglementata situatia sa in Parlament, OUG 13 a revenit in discutie, de aceasta data fiind cunoscuta opinia succesorului lui Florin Iordache la sefia Ministerului Justitiei.

Care, din cate a dezvaluit, seara trecuta, la Televiziunea Publica, s-a ferit sa spuna daca ar fi dat Ordonanta 13 in forma care a vazut lumina zilei, insa a spus cat se poate de clar ca nu ar fi dat-o la momentul respectiv, „adica la 11 noaptea”. „In chip firesc, cand nu sunt conditii exceptionale, legiuitorul legifereaza ziua”, a subliniat Toader.

Ministrul a mentionat ca, la momentul in care au pornit protestele pe maginea OUG, se afla la Iasi, si ca a privit imaginile atat cu ochii juristului, cat si al cetateanului. Iar la nivel de concluzii a punctat atat ca „legiuitorul are libertatea sa aprecieze oportunitatea adoptarii unui act legislativ”, dar si ca a remarcat lipsa de comunicare.  „M-am uitat la continutul reglementarii, m-am uitat la oportunitatea reglementarii, la limitele de constitutionalitate si sigur am ramas cu o nedumerire, pe care o am si astazi. O ordonanta de urgenta intra in vigoare asa abrupt, in ziua in care se publica in Monitorul Oficial, mai fiind indeplinite conditia aceea de depunere la Parlament. Si atunci a intrat in vigoare chiar in ziua respectiva. Eu am o mai veche parere, mi-o pastrez, si cred ca intr-un viitor se va confirma ca am dreptate. Adica ordonanta sa nu intre in vigoare chiar in ziua in care se publica, pentru ca sunt niste reguli stabilite si de Curtea Europeana, de jurisprudenta, de Constitutie, ca legea trebuie sa fie previzibila, predictibila, clara, s-o inteleaga romanul ca sa poti sa-i ceri s-o respecte. Dar daca o ordonanta intra in vigoare azi la pranz, dimineata, seara, fiti de acord ca nu tot romanul are acces – poate uneori nici noi, juristii – are acces s-o citeasca imediat, s-o inteleaga imediat, s-o respecte imediat”, a conchis Tudorel Toader actualul ministru al Justitiei.

foto: captura TVR

156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger