AcasăPoliticaCCR ii readuce pe parlamentari cu picioarele pe pamantul penal

CCR ii readuce pe parlamentari cu picioarele pe pamantul penal

Curtea Constitutionala a decis, in unanimitate: modificarile aduse de deputati Codului penal, in asa numita ”martea neagra”, sunt neconstitutionale.

Parlamentarilor nu le-a reusit figura cu modificarea Codului penal in sensul punerii lor la adapost de lege

Sesizati de PDL si ICCJ pe tema, cei noua judecatori constitutionali au facut praf ”superimunitatea” parlamentara construita, la ceas de noapte, de deputatii din Comisia juridica. Concret, PDL a reclamat noua definitie data functionarului public si redefinirea conflictului de interese. La randul ei, Inalta Curte de Casatie si Justitie a contestat ”diferenta de tratament juridic” instituita prin modificarile Codului penal.

”Nu are o justificare obiectiva si rezonabila in conditiile in care conduce la excluderea incidentei unor norme de incriminare in cazul unor categorii de persoane aflate in aceeasi situatie cu persoanele carora normele de incriminare le sunt aplicabile”, au motivat judecatorii ICCJ, in sesizarea trimisa Curtii. Analizand modificarile aduse Codului penal, CCR a ajuns si ea la concluzia ca persoanele scoase din categoria functionarilor publici (parlamentari, presedinte si cei care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale) au fost puse, practic, deasupra legii, din moment ce ei nu ar mai putea fi cercetati si pedepsiti pentru savarsirea unor infractiuni de serviciu sau de coruptie. ”Fapt care ar fi incompatibil cu functionarea statului de drept”, au conchis judecatorii constitutionali, admitand, in unanimitate, sesizarile depuse impotriva modificarii Codului penal. Decizia CCR a fost imediat salutata de liderul PDL, Vasile Blaga: ”E o victorie a democratiei si a statului de drept, dar si una a PDL, pentru ca este a doua sesizare care a fost acceptata de CCR in unanimitate, dupa respingerea, tot in unanimitate, a aberantei legi a descentralizarii”. Mai mult, Blaga adauga si ca nota pentru cele doua rasunatoare esecuri legislative ar trebui platita, pe loc, de liderii USL: ”Principalii vinovati sunt Ponta si Antonescu si, daca au un dram de onoare, ar trebui sa demisioneze”.

author avatar
Simona Badulescu
726 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger