AcasăPoliticaCCR a stricat calendarul USL pentru Constitutie

CCR a stricat calendarul USL pentru Constitutie

CCR a publicat motivarea deciziei luate in privinta referendumului. Ca urmare,Traian Basescu trebuie sa promulge legea in 10 zile, rastimp in care USL va sta scufundat pana peste urechi in calcule.

Odata cu publicarea motivarii deciziei, CCR a pus punct disputei legate de scaderea pragului de prezenta la referendum

Dupa cum bine se stie, USL isi doreste modificarea Constitutiei dupa chipul si asemanarea intereselor politice care anima PSD si PNL. Problema ceva mai complicata de cand pesedistii si penelistii se scuipa ca la usa cortului, dar nu imposibila. Daca lucrurile se pot rezolva in Parlament, nu tot asa sta treaba si cu referendumul obligatoriu, care trebuie sa fie si validat si castigat pentru a se putea schimba Constitutia. Coroborata cu maiestria dovedita de PSD in mobilizarea electoratului la urne (exista localitati in care s-a inregistrat, la referendumul din 2012, o participare mai mare de 100%, performanta aflata si in prezent in atentia DNA), coborarea pragului de prezenta la 30% a eliminat teama de esec a uselistilor. Cum insa CCR a impus o perioada de ”abstinenta” de un an, timp in care orice referendum este valabil doar cu vechiul prag de 50%, uselistii nu pot organiza, asa cum isi doreau, referendumul pentru Constitutie concomitent cu alegerile prezidentiale. Si asta chiar daca au studiat calendarul in lung si in lat si au socotit zi cu zi tot batandu-si capul sa gaseasca o solutie. Odata publicata motivarea deciziei CCR, uselistii arunca pe piata varianta intarzierii cu o saptamana a turului II al prezidentialelor.

”Nu ne spune nimeni cand trebuie sa programam al doilea tur. Daca va exista vointa politica putem lasa chiar si 3 saptamani intre primul si al doilea tur”, sustin pesedistii. O vointa politica dependenta de supravietuirea USL-ului pana la prezidentialele din 2014, ”uita” sa adauge pesedistii.

author avatar
Simona Badulescu
866 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger