AcasăPoliticaCCR a hotarat: si alesii locali condamnati cu suspendare isi pierd mandatul

CCR a hotarat: si alesii locali condamnati cu suspendare isi pierd mandatul

Presedintele a avut castig de cauza la CCR, in sensul in care magistratii Curtii Constitutionale au admis sesizarea formulata, in urma cu doar cateva saptamani, din directia Cotrocenilor, in privinta statutului alesilor locali.

UPDATE: Reprezentantii Curtii Constitutionale explica motivele pentru care s-a ajuns la aceasta concluzie. „Constatarea ilicitului penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva inlatura prezumtia de nevinovatie a persoanei acuzate si plaseaza prin ea insasi alesul local in afara cadrului legal de exercitare a functiei. De aceea, condamnarea in sine este cea care determina pierderea integritatii, element fundamental al mandatului electiv fara de care persoana care ocupa respectiva demnitate publica nu mai are legitimitatea de a-si continua activitatea. Modalitatea de executare a pedepsei aplicate de catre instanta judecatoreasca nu este decat un mijloc de individualizare a executarii pedepsei, care, desi are un impact direct, negativ asupra activitatii alesului local daca pedeapsa trebuie executata in regim de detentie, intrucat este doar o consecinta a condamnarii, ea vizeaza indirect valoarea protejata, respectiv integritatea alesului local. Excluderea de sub incidenta legii, deci de la sanctiunea incetarii de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendata, echivaleaza cu un privilegiu creat acestora, imprejurare care este de natura sa nesocoteasca prevederile art.16 alin.(1), (2) si (3) din Constitutie.”, transmit – printre altele- judecatorii CCR, intr-un comunicat.

––

Concret, judecatorii Curtii au ajuns – in sedinta de miercuri, cu unanimitate de voturi – la concluzia ca legea conform careia alesii locali care au primit condamnari cu suspedare nu isi pierd mandatul e neconstitutionala. Drept urmare magistratii forului condus interimar de catre Valeriu Dorneanu au admis sesizarea presedintelui adresata CCR-ului pe 22 iunie, dandu-le o lovitura serioasa celor aflati in situatia de a avea o astfel de problema cu justitia.

Va reamintim ca alesii neamului votasera un proiect de lege care l-ar fi permis alesilor locali care nu au primit condamnari cu executare sa ramana pe fotoliile ocupate pana la momentul aflarii hotararii definitive a instantei.

89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger