AcasăPoliticaCCR a decis: Legea cartelelor pre-pay e neconstitutionala

CCR a decis: Legea cartelelor pre-pay e neconstitutionala

Magistratii Curtii Constitutionale, care au judecat sesizarea depusa de catre institutia Avocatului Poporului, cu privire la legea privind achizitionarea cartelelor pre-pay, au decis ca demersul legislativ ce prevede legitimarea cumparatorilor este neconstitutional.

Hotararea a fost luata in cadrul sedintei de marti a Curtii, anunta Digi24. Este vorba despre proiectul cunoscut si ca „Legea Big Brother”, adoptat pe 2 iulie in Camera Deputatilor, ce vizeaza obligativitatea prezentarii datelor de identitate in cazul achizitionarii unor cartele preplatite, pentru a comunica in retelele de telefonie mobila.

Avocatul Poporului a sesizat CCR la inceputul lunii iulie, invocand o „obiectie de neconstitutionalitate” la Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. Mai exact, institutia reclama faptul ca legea nu prevede garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor fata de riscurile de abuz, dar si fata de orice accesare si utilizare ilicita a datelor cu caracter personal. „In sustinerea obiectiei de neconstitutionalitate, Avocatul Poporului arata ca solutia legislativa referitoare la obligatia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora este afectata de un viciu de constitutionalitate din perspectiva considerentelor retinute in Decizia Curtii Constitutionale nr. 1258/2009. Totodata, se apreciaza ca Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice aduce atingere principiului garantarii si ocrotirii vietii intime familiale si private de catre autoritatile publice si principiului proportionalitatii prevazut expres de art. 53 alin. (2) din Constitutie”, se preciza in sesizarea Avocatului Poporului.

Sursa foto: tmpress.ro

100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger