AcasăPoliticaCCR a decis ca pensiile speciale ale alesilor locali sunt neconstitutionale

CCR a decis ca pensiile speciale ale alesilor locali sunt neconstitutionale

Magistratii Curtii Constitutionale care au judecat, miercuri, sesizarea venita din directia Palatului Victoria, in privinta actului normativ privind pensiile speciale ale alesilor locali – printre ei primarii si presedintii de consilii judetene- au ajuns la concluzia ca dispozitiile legii sunt neconforme cu legea suprema a statului.

Asadar, pensiile speciale ale alesilor locali – fie ca vorbim despre primari sau viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene- sunt neconstitutionale, ceea ce inseamna ca sesizarea Guvernului Ciolos in aceasta privinta a fost admisa.

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a forului in fruntea caruia se afla magistratul Augustin Zegrean si a devenit publica in urma cu scurta vreme. Va remaintim ca proiectul legislativ in cauza – Legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali – a fost votat in Senat, pe 21 decembrie anul trecut, dar si ca, doar cateva zile mai tarziu, respectiv sambata, 26 decembrie, Guvernul a anuntat ca a sesizat CCR pe aceasta tema. „Sesizarea are in vedere incalcarea mai multor articole din Constitutie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurararea finantarii pentru indemnizatiile nou create”, mentionau reprezentantii Executivului. Acestia adaugau faptul ca, pe langa cei 16.300 de potentiali beneficiari ai legii, in forma adoptata, ceea ce ar fi insemnat un efortul bugetar, pe anul care abia a inceput, de 469 milioane lei, tinand cont ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor ar fi putut fi mult mai mare, ceea ce risca sa creasca si impactul asupra bugetului.

103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger