AcasăPoliticaBasescu: Vom avea o structura de comandament NATO. Romania este in...

Basescu: Vom avea o structura de comandament NATO. Romania este in siguranta

Seful statului a anuntat, vineri, ca toate obiectivele Romaniei la Summitul NATO din Tara Galilor au fost atinse, precizand totodata ca in cadrul intrunirii la nivel inalt s-a adoptat planul de actiune – Readiness Action Plan- document prin care s-a decis prezenta Aliantei pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv in Romania.

Traian Basescu

Traian Basescu a confirmat, intr-o declaratie de presa sustinuta la Newport, la finalul Summitului, faptul ca unul din comandamentele Aliantei va fi pe teritoriul Romaniei, dupa ce oficialii de la Bucuresti au facut o oferta de a pune la dispozitie infrastructura pentru un centru al NATO. „Vom avea o structura de comandament NATO, deci in documentele care nu sunt destinate publicitatii, Romania figureaza ca fiind stat care a oferit facilitati pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile. (…) In documente, Romania figureaza ca facand oferta, dar noi stim ca unul din comandamente va fi pe teritoriul Romaniei. Deocamdata nu veti gasi niciun document ca s-a stabilit. Veti gasi ca Romania a facut o oferta pentru a pune la dispozitie infrastructura pentru un comandament”, a detaliat seful statului.

Totodata, Traian Basescu a evidentiat ca, in cadrul Summitului NATO din Tara Galilor a fost evidentiata, in documente, importanta Marii Negre in securitatea euroatlantica, aspect ce a figurat, de altfel, printre obiectivele tarii noastre la aceasta intrunire la nivel inalt, indeosebi in contextul situatiei tensionate din Ucraina. „Marea Neagra este recunoscuta in documentele summitului, inclusiv, in declaratie, ca avand o importanta deosebita pentru securitatea euroatlantica. Este cea mai cuprinzatoare afirmatie legata de Marea Neagra si vreau sa stiti ca in sustinerea atingerii acestui obiectiv noi am argumentat cu arcul de conflicte inghetate care sunt in jurul Marii Negre, Nagorno-Karabach, Osetia, Abhazia, Transnistria, si acum Ucraina”, a explicat liderul de la Cotroceni.

Ca o concluzie, seful statului a punctat ca tara noastra e in siguranta, in contextul in care, anterior, secretarul general al Aliantei a dat asigurari ca NATO isi protejeaza aliatii in fata unui potential pericol. „As spune ca ne-am facut treaba, ca Romania este in siguranta si daca cineva s-ar gandi sa o apropie de situatia de nesiguranta ar exista o reactie naprasnica a organizatiei si in nesiguranta nu am fost pusi numai noi prin aceste decizii, ci tot flancul estic, balticii, Polonia, Romania, Bulgaria si bineinteles Turcia”, a subliniat Traian Basescu.

110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger