AcasăPoliticaBasescu, noua scrisoare catre premier: Ponta sa ceara aprobarea Parlamentului pentru un...

Basescu, noua scrisoare catre premier: Ponta sa ceara aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare

(foto: Realitatea TV)

Prin intermediul deja clasicului schimb de scrisori intre cele doua Palate, presedintele i-a adresat, marti, sefului Executivului, o solicitare, in scris, de a „respecta procedurile constitutionale” la instalerea noului Guvern.

(foto: Realitatea TV)

Mai exact, presedintele Basescu e de parere ca, odata schimbata structura Executivului, insa pastrandu-se programul de guvernare al USL-ului, premierul ar „consimti la delegitimarea Guvernului Romaniei” si ca actuala configuratie a Cabinetul Ponta 3 – PSD, cu sustinerea PC, UNPR, UDMR si a minoritatilor nationale, ar ciontravine, in fapt, votului acordat de cei care au iesit la urne, in decembrie 2012 si care au ales USL ca alianta de guvernare.

Ca urmare, seful statului considera ca se impune ca premierul sa solicitate aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare, in raport cu noua componenta politica.

Va prezentam, integral, continutul scrisorii adresate de catre seful statului primului-ministru Ponta:

„Stimate Domnule Prim-Ministru,

Avand in vedere ca, in cursul zilei de astazi, este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, in temeiul dispozitiilor Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, va solicit sa luati masurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constitutionale.

Astfel, anterior aprobarii de catre Parlamentul Romaniei a propunerii dumneavoastra de modificare a structurii si compozitiei politice a Guvernului este necesar sa solicitati aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica.

In urma intelegerilor politice pe care le-ati parafat, noul Guvern este sustinut de Partidul Social-Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Minoritatile Nationale reprezentate in Parlamentul Romaniei. Noua configuratie este de natura a produce o fractura puternica a votului acordat de catre cetateni la alegerile din decembrie 2012, care, cu o majoritate covarsitoare, au incredintat Uniunii Social-Liberale mandatul de a forma Guvernul.

Apreciez ca respectarea regulilor democratice si a normelor care instituie reguli procedurale constitutionale trebuie realizata intotdeauna cu buna-credinta, in spiritul unui comportament loial fata de Constitutie, dar si fata de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. In masura in care veti solicita aprobarea Parlamentului, mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista, consimtiti la delegitimarea Guvernului Romaniei”.

136 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger