AcasăPoliticaBasescu ii raspunde dur lui Corlatean: "Sa renunte la afirmatii de acest...

Basescu ii raspunde dur lui Corlatean: „Sa renunte la afirmatii de acest gen”

Presedintele Basescu a reactionat dupa ce ministrul de Externe, Titus Corlatean, a facut o serie de declaratii privind interesul Romaniei de a adera la spatiul Schengen.

Corlatean a sustinut ca daca aderarea in cazul tarii noastre va fi amanata din nou (la Consiliul Justitie si Afaceri Interne din 7 – 8 martie-n.r), Romania nu va mai fi interesata sa fara parte din Spatiul Schengen. Prin intermediul unui comunicat de presa, semnat de purtatorul de cuvant al Presedintiei, Basescu precizeaza ca se delimiteaza de afirmatiile lui Corlatean si „reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen”.

Totodata, seful statului i-a cerut ministrului de Externe sa nu mai faca astfel de declaratii. „Domnul presedinte Traian Basescu il invita pe domnul ministru Titus Corlatean sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei si ii cere, in schimb, sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tututor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces. Aderarea la spatiul Schengen constituie un drept al Romaniei si al cetatenilor romani stabilit prin tratatele constitutive ale Uniunii Europene si consemnat ca atare in Tratatul de Aderare al Romaniei. Domnul presedinte Traian Basescu sustine, in continuare, ca Romania trebuie sa reuseasca sa se integreze in spatiul Schengen”, se mai arata in comunicatul de presa.

Ministrul Corlatean a declarat, vineri, la RealitateaTV, daca se va lovi de o noua amanare, Romania nu ar mai fi interesata sa adere la Schengen. „O astfel de eventuala decizie (de amanare a aderarii la Schengen-n.r) ar transforma procesul in unul necredibil. Ori daca orice as face, oricat as indeplini criteriile, oricati bani am baga si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun ca nu mai suntem interesati de acest proces. Asa cum am stat fara Schengen pana acum, asa putem sta si de acum incolo. Cand vor vrea sa ne cheme, foarte bine. Cata vreme noi suntem corecti si eventual se va decide inca o data amanarea, atunci cei care se opun au o problema de credibilitate”, a afirmat Corlatean.

134 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger