AcasăPoliticaBasescu, despre primirea refugiatilor: Romania are un pilon extraordinar in propria Constitutie

Basescu, despre primirea refugiatilor: Romania are un pilon extraordinar in propria Constitutie

Fostul presedinte considera ca inaltii reprezentanti ai statului gresesc prin faptul ca nu se pronunta deloc pe aceasta tema, desi inca analizeaza aceasta chestiune a primirii refugiatilor pe teritoriul statului roman.

In conditiile in care, inca de zilele trecute, cand s-a inceput sa se puna problema ca statul roman sa primeasca pe teritoriul sau refugiati din randul celor care tranziteaza statele Schengen, in cautarea unui trai mai bun decat cel pe care il au in tarile natale, a sustinut ca ar fi o greseala daca Romania ar lua in calcul un astfel de pas, Basescu a subliniat, seara trecuta, faptul ca fondul acestei probleme indelung analizata in ultumele saptamani, pe fondul crizei migrantilor, este ciocnirea a doua culturi- cea islamica si europeana. „Niciodata cei din cultura islamica nu vor putea sa adopte cultura noastra europeana”, a subliniat fostul presedinte, duminica seara, la postul B 1 TV, in legatura cu posibilitatea adaptarii migrantilor la traiul in alte state decat cele de bastina.

Vorbind asadar, din nou, despre chestiunea imigrantilor si despre varianta ca Romania sa primeasca o parte dintre acesti refugiati care se indreapta, de cateva saptamani incoace, inspre state din Europa, fostul sef al statului a facut apel la Constitutie, oprindu-se asupra unui articol din Legea Suprema a statului roman despre care spune ca ar putea servi drept „o pavaza” in aceasta situatie. „Romania are un pilon extraordinar in propria ei Constitutie – articolul 3, aliniatul 4 – care spune asa:  pe teritoriul statului roman nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine„, a mentionat Traian Basescu, precizand ca in acest caz se poate vorbi despre stramutare, despre o mutare in masa.

Intrebat, in acest context, ce pozitie ar fi adoptat, in situatia in care ar mai fi fost, la acest moment, primul om in stat, Traian Basescu a explicat faptul ca ar fi facut apel la articolul mentionat, in momentul in care s-ar fi adresat liderilor europeni, fara sa uite sa mentioneze un aspect important, acela ca Romania nu a fost primita in randul statelor care au acces la Spatiul Schengen. „As fi spus, am articolul 3 din Constitutie, dragi colegi, nu sunt in Schengen, nici nu va ma cer acum sa intru foarte repede, asa ca pe mine lasati-ma. (…) Statele nu uita cand le tratezi incorect, iar Romania nu are voie sa uite cum a fost tratata, legat de Schengen„, a subliniat fostul presedinte.

author avatar
Cristina Stefan
239 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger