AcasăPoliticaBasescu: Budapesta sare calul!

Basescu: Budapesta sare calul!

Traian Basescu vrea sa-i puna la punct pe politicienii unguri care atata focul autonomiei teritoriale

Amenintarile proferate de Vona Gabor varsa paharul rabdarii lui Traian Basescu. ”E prea mult!”, a rabufnit seful statului.

Traian Basescu vrea sa-i puna la punct pe politicienii unguri care atata focul autonomiei teritoriale

Asumarea publica, de catre Vona Gabor, a unui conflict cu Romania in vederea obtinerii autonomiei teritoriale pentru minoritatea maghiara l-a scos din sarite pe seful statului. ”Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei. Ungaria a devenit, in momentul de fata, un focar de instabilitate din punct de vedere al tratarii minoritatilor in regiune, nu in Romania, in regiune, iar politica Budapestei a inceput sa creeze dificultati”, a ripostat, neasteptat de dur, Traian Basescu, aflat la randul lui in Harghita, la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului. Pastrandu-se in aceeasi nota, seful statului roman a reclamat si ”depasirea limitei decentei” de catre politicienii unguri care ”se perinda” prin Harghita si Covasna: ”Niciun prag constitutional nu poate fi nici luat in discutie, nici depasit. Poate sa se perinde prin Harghita si Covasna toata protipendada politicienilor maghiari. Cred ca e ultimul an in care au putut sa o faca atat de relaxat. Anul asta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”. Pornit sa clarifice lucrurile, Traian Basescu i-a sfatuit pe concetatenii nostri maghiari sa-si ia gandul de la autonomie teritoriala pe criterii etnice: ”Cei care cred ca este posibil asa ceva ne confunda cu stalinistii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonoma Maghiara. Asa ceva nu va fi in Romania, o regiune autonoma. Romania este definita ca stat unitar in Constitutie si nimeni nu poate fi mai autonom decat altcineva pe teritoriul sau intre frontierele Romaniei”.

UDMR sare la gatul presedintelui

Spre deosebire de cazul Vona Gabor, cand reactiile s-au lasat asteptate, liderii UDMR au sarit imediat cand a fost vorba despre Basescu. ”Presedintele Traian Basescu e azi doar un politician, maine poate nu, in schimb Tinutul Secuiesc a fost, este si va ramane”, a ripostat liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef. ”Presedintele trebuie sa fie un factor de echilibru, nu trebuie sa puna paie pe foc, si cred ca a depasit mult acele limite si decenta, care ar trebui sa fie un ghid pentru presedintele Romaniei si nu cred ca e bine ca el intra in razboi”, s-a grabit sa replice si liderul UDMR, Kelemen Hunor. Criticat de maghiari, Basescu s-a trezit in schimb aprobat de un adversar politic, pesedistul Mircea Dusa: ”Daca institutiile statului roman se hotarasc sa fie ferme, indiferent care institutii, sunt bucuros ca in sfarsit ne aparam demnitatea nationala si ordinea constitutionala”.

author avatar
Simona Badulescu
246 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger