AcasăPoliticaBasescu – proamericani, Ponta – prorusi

Basescu – proamericani, Ponta – prorusi

Basescu contra Ponta sau Ponta contra Basescu. Pana la inceputul lui 2014 razboiul a fost doar cu magiun pe clanta. Apropierea alegerilor a ridicat insa miza. Pe fruntea premierului s-a lipit eticheta de „pion al rusilor”, in timp ce presedintele pozeaza in continuare in aliatul americanilor, omul care apara statul de drept si lupta impotriva coruptiei.

 

Traian Basescu pozeaza in continuare in partener al americanilor

Intr-o tara ca a noastra, politicianul care tinteste spre varful ierarhiei are nevoie de „giranti”.  Asta pentru ca demnitarii romani nu sunt capabili sa se legitimeze singuri ca lideri si sa castige increderea partenerilor straini. Atunci, isi fac aparitia in poza „inaltii oficiali”, care-l bat prieteneste pe spate pe dambovitean si dau asigurari ca este baiat bun si ascultator. Imaginile cu pricina prind de minune si la popor care, din cauza complexului de inferioritate alimentat de occidentali de-a lungul anilor, se bucura cand vreo fata luminata din Europa sau de peste ocean ii masoara si ii aprecieaza „progresele”.

Pe  aceasta carte a jucat Adrian Nastase in 2004. Atunci, fostul premier a dat semnalul candidaturii sale din Biroul Oval, avandu-l de-a dreapta pe presedintele George W. Bush. O lovitura mediatica de proportii, care ar fi trebuit sa-l propulseze pe Nastase direct la Cotroceni. N-a fost sa fie insa asa, pentru ca tradarea pesedistilor a putut mai mult decat sustinerea administratiei americane. Si asta in conditiile in care pesedistul l-a avut ca adversar in finala pe Traian Basescu – un primar obisnuit sa se ia de piept cu chioscarii, sa vaneze cainii comunitari, sa negocieze cu sindicalistii si cam atat.

Atractia pentru „licuriciul cel mare”

Victor Ponta s-a apropiat periculos de mult de Moscova

Ajuns in fruntea tarii, Basescu a trebuit sa invete din mers. Si a facut-o binisor, datorita talentului nativ si sfatuitorilor bine alesi.  Speculand adversitatea romanilor fata de comunism si implicit fata de rusi, seful statului s-a pozitionat pe axa Washington-Londra-Bucuresti, dand astfel reperele de orientare si aliniere a politicii externe si de securitate nationala.  A recunoscut ca pefera sa „suga” de la licuriciul mare, decat sa se incurce cu cei mai mici. Si a ramas fidel pana la capat crezului sau, fapt care l-a ajutat sa depaseasca momentul critic din 2012, cand a fost la un pas de a fi demis.  Chiar si pe final de mandat, Traian Basescu este considerat „omul americanilor” si se bucura in continuare de sustinerea acestora.

Ponta pierde pe mana lui

De partea cealalta, datorita varstei sale, Victor Ponta ar trebui sa reprezinte o garantie in sine ca Romania va merge pe un drum modern. Lipsa de consecventa a premierului ii joaca insa feste si le ofera adversarilor posibilitatea sa-l prezinte ca pe un pui de comunist cu apucaturi de dictator. La drept vorbind, Ponta a vrut sa dea si el o lovitura de imagine, dar s-a incurcat in propria-i strategie. Dupa 2012, cand votantii anti-Basescu erau nemultumiti de faptul ca americanii si mai marii Europei si-au bagat coada in povestea cu suspendarea, premierul a vrut sa joace rolul liderului echilibrat.

Pentru ca Departamentul de Stat al SUA devenise dusmanul de clasa, Ponta a inceput sa ridice in slavi Mama Rusie. Un vecin foarte mare pe care nu trebuie sa-l ostilizam,  dupa cum sublinia premierul la vremea respectiva. „Sa ai o relatie mai pragmatica, in primul rand economic, cu Rusia, in al doilea rand, sigur, politic, cred ca e lucrul care nu poate fi decat in beneficiul Romaniei”, afirma acelasi Victor Ponta. Acum, cand Rusia si-a aratat coltii si a devenit o amenintare reala, probabil ca aceste declaratii ii cam zgarie timpanul.  Dar, din pacate pentru el, este prea tarziu. Basescu si echipa lui le-au preluat din zbor si le fructifica din plin. De fapt, presedintele nu face altceva decat sa-i aplice lui Victor Ponta aceeasi terapie de soc cu care l-a tratat si pe Mircea Geoana in 2009. Anul in care s-au desfasurat precedentele alegeri prezidentiale si in care Geoana a cautat sprijin la Moscova. Drum pe care, dupa cum „National” a scris in exclusivitate, a dorit sa o apuce si actualul lider PSD. Odata aparuta informatia, Ponta, la fel ca si Geoana, nu a stiut cum sa o gestioneze, oferindu-le adversarilor posibilitatea de a face si mai multe speculatii. Asa au aparut si comentariile legate de investitiile importante pe care rusii urmeaza sa le faca in campanie, ca sa se asigure ca omul lor, Victor Ponta, va ajunge la Cotroceni. Un atac sub centura, dar care ar putea echivala cu un final de cariera politica.

author avatar
Adelina Ionicel
1.741 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger