AcasăPoliticaBancul zilei vine de la CCR: Legea referendumului, constitutionala abia de la...

Bancul zilei vine de la CCR: Legea referendumului, constitutionala abia de la anul!

Judecatorii constitutionali incurca planurile politicienilor

CCR da peste cap ambele tabere implicate in razboiul pentru pragul referendumului: accepta limita de 30% impusa de USL, dar permite aplicarea ei de abia dupa trecerea unui an.

Judecatorii constitutionali incurca planurile politicienilor

Concret, CCR a hotarat ca scaderea pragului necesar validarii unui referendum este constitutionala. dar ea poate fi aplicata doar la un an dupa publicarea noii legi in Monitorul Oficial. Decizia arunca practic in aer atat revizuirea Constitutiei, cat si regionalizarea, concomitent cu scoaterea pe tusa a celor doi politicieni responsabili cu respectivele actiuni: Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Motivul: niciun partid sau om politic nu poate scoate, in anul de gratie 2013, peste 50% dintre romani la vot, data fiind credibilitatea scazuta de care se bucura intreaga clasa politica in ochii cetatenilor. Altfel spus, Traian Basescu poate sa spuna ”pa” consultarii pe tema parlamentului unicameral cu 300 de alesi, iar USL sa faca acelasi lucru in cazul referendumului necesar adoptarii Constitutiei.

Luati ca din oala, politicienii recunosc ca CCR le-a stricat toate planurile. ”Cu siguranta este o piedica si pentru validarea referendara a Constitutiei si pentru regionalizare. E o chestiune delicata”, afirma onest Valeriu Zgonea. Vasile Blaga prefera sa o scalde, considerand decizia Curtii ”o victorie a PDL”, dar adauga imediat ca PDL va readuce pragul de validare a referendumurilor la 50% atunci cand va reveni la putere.

[poll id=”539″]

author avatar
Simona Badulescu
294 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger