AcasăPoliticaAlesii locali, lovitura dura de la Cotroceni

Alesii locali, lovitura dura de la Cotroceni

Traian Basescu ii tine in sah pe alesii locali

Presedintele Traian Basescu joaca pe mana Agentiei Nationale de Integritate si spune un „NU” hotarat legii care-i scapa de incompatibilitate atat pe sefii de consilii judetene cat si pe primari.

Traian Basescu ii tine in sah pe alesii locali

Seful statului a trimist in Parlament, pentru reexaminare, proiectul prin care alesii locali scapa de dosarele de incompatibilitate.  „Adoptarea acestui act normativ nu este oportuna deoarece participarea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene in organele de conducere ale asociatiilor de dezvoltare intercomunitara amintite nu se justifica in mod obiectiv. Mai mult, solutia legislativa propusa ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilitatilor”, a argumentat Traian Basescu. In opinia presedintelui, se impune mentinerea acestei incompatibilitati „pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivitatilor locale cu cele personale”.  „Este evident ca noul text de lege este de natura sa puna in discutie impartialitatea si obiectivitatea primarilor si a presedintilor consiliilor judetene, creand premisele unui conflict de interese”, a mai sustinut presedintele Basescu. In context, seful statului arata ca actul normativ afecteaza activitatea ANI. „O asemenea optiune a legiuitorului diminueaza activitatea Agentiei Nationale de Integritate si vine in contradictie cu recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare din anii 2013 si 2014 prin care se are in vedere consolidarea masurilor anticoruptie si de asigurare a integritatii”, a conchis Basescu.

Cine scapa de dosar

In cazul in care actul normativ ramane nemodificat, sute de alesi locali declarati incompatibili de ANI vor putea obtine sentinte favorabile la Inalta Curte de Casatie si Justitie, chiar daca Agentia a castigat pana acum procesele. Reamintim ca printre alesii locali care se afla in aceasta situatie se numara primarul Sibiului, Klaus Iohannis, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu si presedintele CJ Hunedoara, Ioan Molot.

author avatar
Adelina Ionicel
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger