AcasăPoliticaAlegeri prezidentiale, turul II: Mii de romani asteapta la cozi, in strainatate,...

Alegeri prezidentiale, turul II: Mii de romani asteapta la cozi, in strainatate, pentru a ajunge sa voteze

Romanii aflati in strainatate s-au asezat la coada si asteapta pentru a ajunge in sectiile de vot din marile orase ale lumii – Munchen, Paris, Londra sau Viena.

In unele cazuri, cozile din diaspora se intind pe mai mult de un kilometru. Oamenii spun ca sunt gata sa stea si mai multe ore la rand, pentru a ajunge sa-si exprime optiunea electorala in cadrul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Cotroceni.

Cozi sunt atat in principalele orase din Germania, cat si din Marea Britanie sau Austria. De asemenea, aglomeratie la urne se inregistreaza si la Paris, unde romanii au venit in numar semnificativ inca de dimineata, pentru a vota. In capitala Frantei urma sa voteze si seful MAE, Teodor Melescanu. De altfel, reprezentantii ministerului au anuntat ca, la Paris, se voteaza mai repede ca in primul tur, pe 2 noiembrie. „Observatorii prezenti la intalnirea cu ministrul afacerilor externe au apreciat ca la Paris, se voteaza mai rapid decat in primul tur de scrutin, dar prezenta la vot este mai ridicata la primele ore ale diminetii comparativ cu primul tur de scrutin, urmare si a apelurilor adresate de Ambasada si MAE de a se folosi intregul interval de 14 ore pentru exercitarea dreptului de vot”, se precizeaza intr-un comunicat al MAE.

De altfel, ministrul de Externe, Teodor Melescanu, se afla in capitala Frantei inca de sambata, unde a ajuns dupa ce anterior a fost la Munchen. Seful Diplomatiei a mers in strainatate pentru a supraveghea personal modul cum sunt aplicate masurile dispuse de MAE in vederea fluidizarii procesului de vot, la prezidentialele din 16 noiembrie, in asa fel incat sa nu se repete situatia din primul tur de scrutin, cand mai multi romani s-au plans ca nu au mai ajuns sa-si exprime dreptul constitutional pentru ca, din cauza cozilor formate, nu au mai ajuns sa voteze inainte de ora la care s-au inchis urnele.

De altfel, autoritatile au facut un apel ca romanii din diaspora sa incerce sa vina la vot inca de dimineata, dar si sa descarce din timp declaratia peproprie raspundere, fara de care nu pot vota, si care e disponibila atat pe site-ul MAE, cat si al BEC, urmand sa dateze si sa semneze formularul in prezenta membrilor sectiei de votare. Totul, pentru a se evita aglomeratia la urne, si situatii de genul celor care s-au produs in urma cu doua saptamani.

Sursa foto: ziarulclujean.ro

116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger