AcasăPoliticaALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Romanii aleg viitorul sef al statului. Sectiile de votare...

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Romanii aleg viitorul sef al statului. Sectiile de votare s-au deschis

Prezidentiale 2014: cetatenii romani care au implinit 18 ani sunt asteptati, duminica, 2 noiembrie, sa-si exprime optiunile electorale la primul tur al alegerilor pentru cea mai inalta functie in stat, cursa in care s-au inscris 14 candidati. Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.

Pentru cei peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot – si care au implinit 18 ani pana in ziua alegerilor,  inclusiv- au fost infiintate, in tara, 18.550 de sectii de votare – dintre acestea 1.245 in Capitala- si 294 in strainatate. In cursa prezidentiala sunt 14 candidati – atat independenti, cat si membri ai unor partide politice si reprezentanti ai unor aliante electorale -care aspira la un mandat de cinci ani in fruntea statului.

Sectiile de votare raman deschise pana la ora 21

Procesul de votare a inceput la ora 7 si se incheie la ora 21. Alegatorii isi pot exprima optiunea electorala la sectia de votare unde sunt arondati conform domiciliului, in baza unui act de identitate valabil. Insa daca, in ziua votului, romanii se vor afla in alta localitate decat cea de domiciliu, sunt informati ca pot vota la orice sectie din tara, insa numai dupa ce completeaza o declaratie in care mentioneaza, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Autoritatile precizeaza, de altfel, ca „votarea de doua sau mai multe ori, introducerea in urna a mai multor buletine de vot sau votarea fara a avea acest drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea intre 6 luni si 3 ani”.

Romanii aflati in strainatate pot vota pe baza pasaportului sau a cartii de identitate – in cazul statelor in care accesul pe teritoriul lor pe baza acestui document de identitate- in cele 294 de sectii organizate in afara tarii.

Zeci de mii de angajati ai ministerului de Interne asigura ordinea publica

In aceasta duminica, peste 58.000 de angajati ai Ministerului de Interne – majoritatea politisti, peste 31.000, dar si peste 12.000 de jandarmi si 3.600 de politisti de frontiera – au fost mobilizati, avand ca misiune asigurarea ordinii publice in ziua votului, precum si paza sectiilor de votare la primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2014.

author avatar
Cristina Stefan
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger