AcasăPoliticaAlba-neagra cu numarul de parlamentari

Alba-neagra cu numarul de parlamentari

Dupa ce au vanturat ideea unui Parlament redus si s-au jucat de-a uninominalul, politicienii revin de unde au plecat: vot politic pe liste si un legislativ cu aproximativ 450 de alesi.

Parlamentarii de azi ne fac din cifre cand vine vorba despre totalul viitorilor deputati si senatori

De la debutul plin de simbolism din „Duminica Orbului” (20 mai 1990), numarul parlamentarilor damboviteni a oscilat intre 460 si 486 la fiecare legislatura. Exceptia a aparut indecembrie 2012, cand USL a umflat potul, castigand din primul tur majoritatea colegiilor, iar Parlamentul a trebuit dilatat pentru a avea loc si opozitia. Asa ne-am trezit cu 588 de alesi, iar acum se impune modificarea legilor electorale.

Problema oarecum sensibila din cauza referendumului din 2009 care, validat fiind, ar impune trecerea la un Parlament unicameral cu doar 300 de alesi. Nefiind nebuni sa-si reduca atat de drastic randurile, actualii alesi au gasit o formula de prostit romanii: vorbesc intr-una de o Camera a Deputatilor cu 300 de membri (cifra votata la referendum, repetata obsesiv pentru linistea concetatenilor). In schimb, pomenesc rar despre cei 120 – 130 de senatori care vor intregi viitorul tablou legislativ dambovitean si despre cei 18 reprezentanti ai minoritatilor cu locuri rezervate la Camera. Totalul: 438 – 448 de alesi, numar care nu seamana neam cu maximul de 300 de parlamentari votat de romani, dar se apropie de limitele deja cunoscute: 460 – 486. Ceea ce inseamna ca ne intoarcem de unde am plecat.

author avatar
Simona Badulescu
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger