AcasăNewsPolitica mascata a USR

Politica mascata a USR

Nicusor Dan poate pune totul pe seama evolutiei scenei politice, dar scenariul stabilit in laboratoarele puterii merge conform planului

Pana mai ieri, alaltaieri, Dacian Ciolos era declarat de Cristian Ghinea, fostul sau ministru, „un elefant mult prea mare pentru USR”. Probabil un fel de Colonel Hathi din Cartea Junglei, seful patrulei de elefanti. Dar uite cum, peste noapte, dimensiunile lui Dacian Ciolos scad simtitor si, ajungand precum puiutul Dumbo, e numai bun de intrat in partid pentru ca acum, ca sa vezi potriveala, chiar are loc. Locul lui, care, de fapt, era pregatit de multa vreme.

Nicusor Dan poate pune totul pe seama evolutiei scenei politice dar scenariul stabilit in laboratoarele puterii merge conform planului

Pe de alta parte, iese si Nicusor Dan din amorteala ce caracterizeaza USR, si declara ferm ca din declaratiile facute de Ciolos rezulta ca viziunea sa este pentru unificarea tuturor fortelor de dreapta, pentru a bate PSD-ul in 2019 si 2020. Ia uite, tu, coincidenta! Cuvant cu cuvant sorbit de pe buzele inteleptului de la Cotroceni, care, normal ca numai din intamplare, tot asta isi dorea.

Pregatirea terenului pentru insamantari

Numai naivii pot crede ca aducerea lui Ciolos in Romania a fost intamplatoare. Ca statea ca taxiul in statie, in asteptarea clientilor. Ca Iohannis ar fi sunat la Bruxelles facand o comanda de prim-ministru si, liber de contract fiind, Ciolos ar fi zis ca se baga. Nici vorba. Un guvern nu se construieste ca si cum ai face o comanda de crochete cu mazare calita, ca la orice taverna de cartier. Planul era deja gandit, iar oamenii asteptau doar semnalul. Oamenii cui? Inclusiv ai lui Ciolos! Paralel, insa – pentru cei care au uitat – se lucra de zor si la reamenajarea Uniunii Salvati Bucurestiul, precursoarea USR. Alte floricele pe veranda, alte zugraveli, alt elan, alt aplomb, caci veneau alegerile locale.

Ful de USR cu PNL in coada

Tot atunci a inceput si caderea abrupta, dar controlata, a PNL. Un lider penibil, cu o prestatie ridicola si o campanie electorala la fel de ridicola au fost doar cateva ingrediente din reteta distrugerii PNL si cresterea USB. O reteta de care Nicusor Dan, oricat ar vrea sa pozeze in Fecioara Maria, nu avea cum sa fie strain. Rezultatele peste asteptari de la locale au determinat si transformarea in USR, mai ales ca, dupa cum aratau prognozele, PNL urma sa piarda la scor de maidan si ramanea culoarul liber. Un culoar prin care USR putea sa castige un cap de pod in Parlament, dar pe care, in lipsa anvergurii, risca sa il piarda in timp. Asa ca Ciolos si-a trimis oamenii sa se inscrie in partid. Privind, acum, la supararea lui Iohannis pe liberali pentru pierderea alegerilor, dar punand-o langa revitalizarea in mars fortat a USR, parca iti vine sa crezi ca e doar de ochii lumii. Arata ca o bucatica dintr-un scenariu in care USR era programat, cu mult inainte, sa devina noul centru de greutate al puterii. Iar daca adaugi si declaratia mai veche a lui Nicusor Dan, ca in 2019 partidul lui va fi cea mai mare forta politica, ti se dezvaluie tabloul unui ful de USR cu PNL in coada. Iar ultima lui declaratie, prin care accepta ca Dacian Ciolos sa ii ia locul daca va fi numit de Congres – si va fi numit, ca de aia se face! – nu face decat sa il intregeasca.

author avatar
Valentin Boeru
1.643 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger