AcasăNewsPoliția Română, recuperator pentru firmele de leasing

Poliția Română, recuperator pentru firmele de leasing

Autocamioanele declarate furate au ani de fabricație între 2016 și 2018

Din cele 22.920 de autovehicule furate afișate pe site-ul oficial al Poliției Române, mai mult de jumătate sunt autocamioane și remorci. În fapt, aceste autovehicule de mare gabarit nu sunt chiar furate, ci doar declarate în acest fel de către firmele de leasing care nu reușesc să le recupereze de la rău-platnici.

Autocamioanele declarate furate au ani de fabricație între 2016 și 2018

Autocamioane Scania, autoutilitare MAN, caterpillare, remorci și semiremorci Krone, camioane Mercedes Actros și autoutilitare DAF sunt doar câteva dintre mărcile prezente pe site-ul Poliției Române la rubrica autovehicule furate. Surprinzător la studierea listei celor peste 22.000 de mașini furate, pe lângă ușurința cu care s-ar fura autocamioane, este și faptul că sunt reclamate furturi ale mai multor camioane de către aceeași persoană. Explicația reprezentanților Poliției Române a fost pe cât de simplă, pe atât de șocantă. ”Mașinile acestea se aflau în leasing și nu le-au mai returnat proprietarii și atunci s-au întocmit dosare penale și Poliția trebuie să le caute, că asta este procedura. Sunt foarte multe autovehicule care sunt luate în leasing, nu mai sunt achitate ratele, iar cei de la firmele de leasing își doresc mașinile înapoi, iar proprietarii nu le mai înapoiază. Și din acest motiv se găsesc pe această listă, pentru a fi depistate, găsite, fie în trafic, fie în casele celor care le dețin și să fie returnate firmelor de leasing”, ne spun reprezentanții Poliției Române. Printre așa-zisele furturi de la firmele de leasing se numără și cinci camioane MAN TGX și cinci semiremorci MCC, care trebuie recuperate de la o firmă din Cluj. Pe lista leasingurilor neachitate se află, pe lângă tractoare și utilaje de construcții, foarte multe autoturisme de lux, de la Mercedes, BMW și până la Porsche. La polul opus, pe lista autovehiculelor cu adevărat furate, se regăsește și bătrâna Dacie 1310, sute de astfel de mașini fiind căutate de polițiști. Un caz mai ciudat s-a petrecut chiar în acest an, când au fost furate trei Dacii 1310, una în 22 martie din Argeș, iar celelalte două din București, în 27 și 28 martie, fiind vorba, probabil, de vreun colecționar mai înverșunat.

Mașinile furate, greu de găsit

De-a lungul anilor, procentul de mașini furate și găsite de către polițiști a rămas undeva sub 10%. Polițiștii de la prevenire  susțin că cele mai frecvente moduri de operare ale hoților sunt utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă, forţarea încuietorilor şi contactului și sustragerea maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă „doar un minut” şi le lasă pornite sau cu cheile în contact. Pentru a evita furtul autoturismului, polițiștii recomandă cetățenilor să scoată cheia din contact la fiecare părăsire a mașinii, să nu păstreze certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului în autoturism, să parcheze mașina astfel încât sa fie vizibilă din locuinţă şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate. Totodată, Poliția recomandă montarea sistemelor antifurt, precum și a unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism, care poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
390 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger