AcasăNewsPolitia ia la puricat masinile inmatriculate in strainatate

Politia ia la puricat masinile inmatriculate in strainatate

O actiune de mari proportii a Directiei Rutiere din IGPR se va desfasura in acest weekend in toata tara. Timp de trei zile politistii vor lua la puricat toate autoturismele care sunt inmatriculate in alte state.

VIGILENTA. Politia Rutiera isi va intinde navoadele pe toate soselele

Scopul declarat al actiunii este prevenirea si reducerea accidentelor rutiere in care sunt implicate autovehicule inmatriculate in alte state, conduse de cetateni romani. Cu aceasta ocazie se va verifica daca cel care se afla la volanul masinii poseda permis de conducere auto sau conduce sub influenta bauturilor alcoolice. Dar, in principal, se vor verifica documentele de detinere a autovehiculelor, existenta inspectiei tehnice periodice, polita de asigurare, etc. Nu va fi o actiune obisnuita, ca un filtru oarecare, ci una complexa, cu mari desfasurari de forte, inclusiv politisti de la ordine publica. Si, pentru a contracara orice tentativa de eludare a legii, dar si pentru a asigura un probatoriu complex, se vor folosi echipamente sofisticate de supraveghere a traficului rutier.

Atentie la numerele straine

Posesorii si conducatorii de autoturisme inmatriculate in strainatate, cu predilectie Bulgaria, Spania sau Italia, vor fi principalele tinte ale politistilor. Conform legislatiei in vigoare, acestia au dreptul de a conduce astfel de masini pe teritoriul Romaniei doar 90 de zile intr-un an. Termenul socotit de lege incepe sa curga de la data emiterii actului de vanzare-cumparare a masinii. Cei care vor fi depistati ca au depasit perioada de valabilitate vor fi sanctionati cu amenzi si retinerea placutei de inmatriculare. De asemenea, nu este exclusa nici intocmirea de dosare penale pentru cei care figureaza in bazele de date ale politiei ca nu se afla la prima fapta de acest fel. Pe de alta parte, se urmareste si depistarea celor care, prin inmatricularea masinilor in alte state, pacalesc Fiscul prin evitarea platii in Romania a taxei de inmatriculare. In Romania, circula in prezent aproximativ 19.800 masini inmatriculate in Bulgaria. In total, peste 45.000 autovehicule sunt inregistrate in alte state, incluzand Italia, Spania, Marea Britanie.

„Politistii vor actiona, in special in zonele unde se concentreaza un numar mare de cetateni romani intorsi din strainatate si care conduc autovehiculele inmatriculate in alte state. Vor fi vizate localitatile in care sunt preconizate reuniuni sau alte manifestari ce pot atrage un numar mare de participanti (festivaluri, targuri sau zile ale unor localitati), precum si in statiunile turistice unde, in aceasta perioada, se afla multi turisti”, a anuntat Politia Romana.

author avatar
Andrei Coman
597 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger