AcasăNewsPolicriză în Europa. Standardul de viață al europenilor a scăzut / Ce...

Policriză în Europa. Standardul de viață al europenilor a scăzut / Ce arată noile sondaje

sondaj

Criza costului vieții declanșată de războiul din Ucraina, criza energetică, creșterea inflației și pandemia de coronavirus a devenit cea mai mare îngrijorare pentru cetățenii Uniunii Europene, potrivit unui nou Eurobarometru care arată că 45% dintre respondenți au în prezent „câteva” sau „multe” dificultăți cu venitul personal.

Sondajul vorbește despre o „dispoziție de policriză” pe tot continentul.

Jumătate dintre europeni cred că standardul lor de viață a scăzut

În plus, 46% dintre europeni recunosc că standardul lor de viață a scăzut deja ca urmare a crizelor tot mai mari, în timp ce 39% se așteaptă să vadă o scădere în acest an. Doar 14% nu anticipează niciun fel de schimbare sau impact, potrivit euronews.com.

Țările în care scăderea percepută a nivelului de trai a fost cea mai pronunțată sunt Cipru (70% dintre respondenți spun că standardele „au fost deja reduse”), Grecia (66%), Malta (65%), Franța (62%) și Portugalia ( 57%), arată raportul.

Oamenii din țările nordice se simt cel mai confortabil cu veniturile lor actuale – 87% în Suedia, 86% în Danemarca și 84% în Finlanda –, în timp ce doar 21% în Grecia și Bulgaria sunt mulțumiți de câștigurile lor.

Mai îngrijorător, 39% dintre respondenți recunosc că se luptă să-și plătească facturile lunare „din când în când” și 9% spun că „de cele mai multe ori”. Încă o dată, Grecia și Bulgaria raportează cea mai mare pondere a populației care trece prin acest tip de dificultăți, cu 86% și, respectiv, 64%.

În general, 56% dintre europeni își exprimă nemulțumirea față de măsurile luate la nivelul UE pentru a face față creșterii costurilor vieții, în timp ce 64% simt același lucru cu privire la acțiunile guvernelor lor naționale.

Sunt îngrijorați de criza costului vieții

În total, 93% dintre participanții la sondaj spun că sunt îngrijorați de criza costului vieții, inclusiv de creșterea prețurilor la alimente și energie. Sărăcia și excluziunea socială (82%), schimbările climatice (81%) și posibila răspândire a războiului din Ucraina în țările vecine (81%) reprezintă, de asemenea, surse de anxietate în rândul cetățenilor UE.

În special, aproape trei sferturi mărturisesc că sunt îngrijorați de „riscul unui incident nuclear”, un scenariu alimentat de retorica Kremlinului. În ciuda acestor temeri și lupte larg răspândite, sprijinul european pentru Ucraina rămâne ferm: 74% dintre cetățenii UE aprobă răspunsul UE la război, față de 23% care dezaprobă.

Aprobarea asistenței UE pentru Ucraina este copleșitoare în rândul respondenților din regiunea de nord: 97% în Suedia, 95% în Finlanda, 93% în Țările de Jos și 92% în Danemarca. Numai în Slovacia (49%), Grecia (48%) și Bulgaria (48%) acest sprijin scade sub pragul de 50%.

Întrebați despre implicațiile mai largi ale războiului, 65% dintre toți cei chestionați spun că „nu prea” sunt sau nu sunt „deloc” încrezători că viața lor personală va rămâne neschimbată.

Eurobarometrul, lansat de Parlamentul European joi dimineață, se bazează pe peste 26.000 de interviuri față în față realizate între octombrie și noiembrie în toate cele 27 de state membre.

author avatar
Andreea Vlad
188 afisari

1 COMENTARIU

  1. Standardul de viață nu a scăzut a fost scăzut. Nu e același lucru.
    Este supraproducție alimentarp? Este!
    Se fac produsele cu costuri din ce în ce mai mici? Da!
    S-a terminat energia (petrol, gaze, curent)? Nici vorbă, producții mai mari de la un an la altul!
    Au scumpit din pix energia și de aici toate au luat-o-n sus? Da!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger