AcasăNewsPohta ce-a pohtit Erdogan

Pohta ce-a pohtit Erdogan

Democratia a invins, a spus presedintele, dupa scrutinul de duminica, dar multi se intreaba pe cine

Dubla victorie pentru presedintele Turciei, dupa alegerile prezidentiale si legislative de duminica. Dupa inchiderea urnelor, opozitia a contestat cifrele, a denuntat fraude dar in final a fost set si meci pentru Recep Erdogan care a invins opozitia si pe liderul ei, Muharrem Ince.

Democratia a invins a spus presedintele dupa scrutinul de duminica dar multi se intreaba pe cine

Contra multor asteptari, cea a opozitiei in special, Recep Tayyip Erdogan a castigat prezidentialele din primul tur cu 52,5% din sufragii, fata de 31% obtinute de Ince, candidatul Partidului republican al poporului (CHP, social-democrat), carfe si-a recunoscut infrangerea. Victorie si la lesislative pentru partidul lui Erdogan (AKP, islamo-conservator) care va domina parlamentul gratiei aliantei cu Partidul actiunii nationaliste (MHP). Spre deosebire de lideri din lumea intreaga (de la Vladimir Putin la Viktor Orban) SUA nu s-au grabit sa-l felicite pe Erdogan si vor trebui sa gaseasca noi strategii cu acest aliat strategic in cadrul NATO, dar tot mai apropiat de Putin. Dincolo de cifre, de ostilitatea Occidentului si de opozitie, iata ca nimic nu i-a oprit ascensiunea celui poreclit ”Reis” (Seful) si care conduce tara cu o mana din ce in ce mai ferma, din 2003. La 64 de ani, Erdogan isi poate savura noul mandat de superpresedinte, dupa ce referendumul constitutional adoptat anul trecut ii confera puteri uriase.

Omul miracolului economic

Recep Erdogan a transformat profund Turcia, mai ales prin proiecte de infrastructura uriase dar si printr-o politica externa afirmata, ceea ce a starnit iritarea aliatilor occidentali traditionali. Pentru partizanii sai, in ciuda dificultatilor economice actuale, Erdogan este ”omul miracolului economic” care a reintrodus Turcia in clubul celor mai bogate 20 de tari. Nu au contat nici masivele epurari dupa puciul esuat din 2016, nici criticile Europei dupa ce zeci de mii de oameni au fost arestati sau destituiti.

De la fotbalist la tribun

Deseori descris de Occident ca un sultan nostalgic dupa gloria de altadata a Imperiului Otoman, Erdogan s-a dovedit un redutabil animal politic, castigand toate alegerile dupa sosirea la putere a partidului sau AKP, in 2002. In discursurile sale, a dat dovada de calitati de adevarat tribun, care au contribuit la longevitatea sa politica, in care amesteca referinte din poeme nationaliste si fragmente din Coran, electrizand multimile. Nascut la Isranbul, Erdogan dorea la inceput o cariera in fotbal, sport pe care l-a practicat pana la nivel semi-profesional. Inainte de a se lansa in politica, in miscarea islamista a fostului premier Necmettin Erbakan si inainte de a fi propulsat pe scena ca primar al Istanbulului, in 1994.In 1998 a fost condamnat la inchisoare pentru ca a recitat un poem religios (dar apreciat ca instiga la ura inter-religioasa) , un episod care i-a sporit si mai mult imaginea.SI-a luat revansa dupa ce AKP (partid unde este co-fondator) a castigat alegerile in 2002. Anul urmator a fost numit prim ministru, functie pe care o va ocupa pana in 2014, cand devine primul presedinte turc ales prin vot universal direct.

Presedintele musulmanilor

Casatorit, cu patru copii, Erdogan ramane politicianul preferat al turcilor, singurul capabil sa ”tina capul sus” in fata Occidentului si sa tina carma in crize regionale, incepand, spre exemplu, cu conflictul sirian. Virulentele sale discursuri despre ”islamofobia” de care da dovada Europa dar si luarile sale de pozitie in favoarea palestinienilor i-au creat o imensa popularitate in lumea musulmana. Dar, dupa marile manifestatii antiguvernamentale din 2013, brutal reprimate si dupa scandalul de coruptie vizand cercul lui de apropiati, tot in 2013, Erdogan a devenit cea mai criticata personalitate politica din Turcia. Dar in noaptea de 15 spre 16 iulie presedintele turc a avut de infruntat cea mai dura proba: tentativa de lovitura de stat. Imaginea lui Recep, livid, care le cerea ajutorul turcilor, noaptea, folosind un smartphone, a marcat populatia. Mai ales la sosirea sa triumfala, a doua zi, pe principalul aeroport din Istanbul, semnificand infrangerea pucistilor si inceperea vanatorii suspectilor. In opinia lui Erdogan, puciul a fost orchestrat de Fethullah Gullen, fost aliat si predicator, exilat in SUA. Adulat de partizani, urat mai ales de generatiile mai tinere, Recep Erdogan pare in tot cazul convins ca va lasa o urma de nesters in istoria tarii sale. ”Omul moare dar opera lui supravietuieste”, are obiceiul sa repete frecvent presedintele Turciei care a ordonat ridicarea unei gigantice moschei la Istanbul. Asa cum au facut sultanii inaintea lui.

author avatar
Tudor Borcea
84 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger