AcasăNewsPNL, schimbări șocante pentru anticipate

PNL, schimbări șocante pentru anticipate

Banii pentru alegerile anticipate vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului

Liberalii au decis să schimbe radical legea privind alegerile parlamentare, dublând numărul mandatelor pentru diaspora și prelungind nelimitat programul secțiilor de votare în țară. Totodată, cetățenii vor putea vota oriunde, indiferent de localitatea de domiciliu și de reședință.

Banii pentru alegerile anticipate vor fi luați din fondul de rezervă al Guvernului

Proiectul de modificare a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, depus la Senat, aduce schimbări majore în desfășurarea alegerilor, în special a anticipatelor. ”Dispozițiile art. 89 din Constituția României, republicată, prevăd posibilitatea dizolvării Parlamentului României în cazul în care acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvemului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. În situația descrisă de art. 89, raportat la art. 63 alin. (2) din Constituție, Președintele României poate dizolva Parlamentul, consecința fiind convocarea alegerilor anticipate. Legiuitorul însă nu a creat cadrul normativ necesar desfășurării alegerilor anticipate în situația în care Parlamentul ar fi dizolvat. Prin urmare, în prezența acestei situații extraordinare generate de faptul că, în cazul convocării de alegeri anticipate, urmare a respingerii de către Parlament a două propuneri de învestitură a Guvemului, stare în care atât autoritatea executivă, cât și cea legislativă ar fi in imposibilitate de a funcționa în parametrii constituționali și constatând inexistența unei propuneri legislative care să reglementeze procedurile de organizare a alegerilor anticipate, reprezentarea corectă a minorităților naționale în organismele electorale cât și reprezentarea la o dimensiune justă în Parlamentul României a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, față de vulnerabilitățile semnalate, Guvemul are obligația de a lua măsuri în regim de maximă urgență care să asigure desfășurarea democratică, echitabilă și eficientă a alegerilor parlamentare anticipate, cât și a celor la termen pentru Senat și Camera Deputaților”, se arată în nota de fundamentare e proiectului de act normativ inițiat de Guvern.

Mai mulți parlamentari

Printre schimbările aduse de Ordonanța de urgență a Guvernului Orban se numără și dublarea numărului de mandate de parlamentar aferente circumscripției nr. 43, pentru ”asigurarea unei mai bune reprezentări a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate”. Totodată, perioada electorală aferentă alegerilor anticipate se reduce la 50 de zile, pentru a fi corelată cu urgența specifică acestora. Potrivit ordonanței, Serviciul de Telecomunicații Speciale va urmări asigurarea funcționării în Biroul Electioral Central a unei infrastructuri informatice care va avea ca obiective funcționarea Sistemului informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării, precum și funcționarea aplicațiilor de repartizare și atribuire a mandatelor, stocarea în timp real a duplicatelor bazelor de date generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, precum și a jurnalelor mașinilor pe care rulează acesta. Totodată, actul normativ prelungește durata votării în situațiile în care se înregistrează cozi la secțiile de votare, iar diaspora va putea vota pe parcursul a două zile. ”Președintele biroului electoral al secției de votare are responsabilitatea de a constata situația de fapt, de a identifica persoanele aflate la rând și de a asigura accesul ordonat la vot al acestora, prin metodele aflate la dispoziția sa – bonuri de ordine, desemnarea unor supraveghetori ai cozii de la secția de votare”, se precizează în ordonanța Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
400 afisari

4 COMENTARII

  1. Nemernici de liberali, voi vreti sa furati voturi, PNL = PSD , nici o diferenta, tot niste atarnatori de posturi. Nu va e rusine !

    • Te doare la lingurica , cu votul corect electronic nu se mai poate fura , nu-i asa , ba , PUIE MSD ? SIKTIR !

  2. Nu mai striga nici un # igst ? Aici este abuzul : Cetățenii vor putea vota oriunde, indiferent de localitatea de domiciliu și de reședință, se incurajeaza voit turismul electoral, este clar ca le este frica, se iau masuri disperate de catre un guvern disperat.
    Da nimeni nu-si da seama, cat sunt Liberalii de disperati, si cred ca cel mai cel este insusi domnul Presedinte, de la care cred ca pleaca toate !
    El icoana democratiei egoiste – a mea, al meu – omul care respecta mai intai de toate CONSTITUTIA, ce vorbesti frate, mai rau ca PSD-ul, astia vor sa ne ia cu totul

  3. Cum e nea Sica cu asta ?

    Domnul Ministru Costache cu Dosar Penal pentru omor din culpa, da e din Sibiu, e greu de atins, nu-i asa ?

    si

    Colegul din Galati, pus sef, tot cu Dosar Penal, citeste aici https://adevarul.ro/locale/galati/cum-ajuns-sef-administratia-porturilor-dunarii-maritime-liberal-arendas-agricol-condamnare-penala-1_5e4bced85163ec42713435ec/index.html

    Pai astia sunt mandria tarii, nea Sica ?

    Pai voi nu …Fara Penali in functii publice, a stiu, ai uitat nea Sica, deh alcoolul, ce sa-i faci

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger