AcasăNewsPlombele cu mercur, interzise de minister din cauza toxicității

Plombele cu mercur, interzise de minister din cauza toxicității

Mercurul din plombele dentare dăunează celulelor nervoase și poate duce la apariția bolilor Parkinson și Alzheimer

Stomatologii nu mai au voie să folosească plombele clasice, din cauza toxicității dată de mercurul pe care îl conțin acestea, potrivit unui ordin al ministrului Sănătății. Totodată, Colegiul Medicilor Stomatologi va organiza și o campanie de informare a populației privind riscul la care se expune prin folosirea acestor plombe.

Mercurul din plombele dentare dăunează celulelor nervoase și poate duce la apariția bolilor Parkinson și Alzheimer

Aproape toți românii au plantate în măsele celebrele plombe puse la stomatolog. Puțini știu însă că acestea conțin mercur și sunt foarte toxice, potrivit ultimelor cercetări științifice. În conformitate cu prevederile art 10 al Regulamentului (UE) 2017/852 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 mai 2017, România a fost obligată să renunțe la utilizarea amalgamului dentar, în compoziția căruia se regăsește mercurul. ”Se interzice utilizarea amalgamului dentar în tratamentul dinților de lapte, la copii sub 18 ani și la femeile însărcinate sau care alăptează. În cazul urgențelor stomatologice îndepărtarea amalgamului dentar va fi posibilă în toate cabinetele de medicină dentară. Colegiul Medicilor Stomatologi din România va organiza un registru  al   cabinetelor dentare de urgență și al cabinetelor  care utilizează amalgam în lucrările dentare”, se arată înntr-un proiect de ordin emis de ministrul Sănătății. Totodată, utilizarea amalgamului în vrac este interzisă în totalitate de către medicii stomatologi. ”Reprezentanții legali ai cabinetelor de medicină dentară în care se utilizează amalgam dentar, în care se îndepărtează obturații pe bază de amalgam sau se extrag dinți care conțin astfel de obturații, se asigură că acestea sunt  dotate  cu  separatoare  de  amalgam care  rețin  și  colectează  particulele  de  amalgam.  Începând  cu  1  ianuarie  2021,  toate separatoarele de amalgam aflate în uz trebuie să furnizeze un nivel de retenție de cel puțin 95% a particulelor de amalgam”, se mai precizează în ordin.

Toxicitate crescută pentru mediu

Având în vedere gradul ridicat den toxicitate a mercurului, evacuarea deșeurilor de amalgam dentar în mediu va fi interzisă, medicii stomatologi fiind obligați să încheie  contracte  cu  firme  specializate care să asigure că deșeurile de amalgam dentar sunt manipulate și colectate de către entități autorizate pentru gestionarea și neutralizarea acestora. Proiectul de ordin al ministrului Sănătății mai prevede ca pacienții care acceptă folosirea amalgamului dentar pe bază de mercur să semneze un formular de consimțământ informat. Totodată, Ministerul Sănătăţii  și  Colegiul  Medicilor  Stomatologi  din  România  vor promova utilizarea alternativelor  terapeutice  fără  mercur,  eficiente  atât  din  punct  de vedere al costului, cât și clinic, pentru restaurările dentare. ”Colegiul  Medicilor  Stomatologi va organiza reuniuni  pentru educarea  și  instruirea corespunzătoare a viitorilor specialiști  cu  privire  la  utilizarea  alternativelor  de  restaurare dentară fără mercur și la promovarea celor mai bune practici de management stomatologic, care  implică  îndepărtarea  celei  mai  mici  cantități  de  țesut  dentar  sănătos, amalgamul necesitând  îndepărtarea  de țesuturi  dentare  sănătoase  în  proporție  mai  mare  decât alternativele fără mercur”, se mai arată în ordinul de ministru.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
417 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger