AcasăNewsPleacă investitorii. România nu mai are mână de lucru ieftină

Pleacă investitorii. România nu mai are mână de lucru ieftină

Numărul șomerilor din rândul femeilor ar putea exploda în următorii ani

Mica majorare a salariului minim din acest an a provocat o adevărată furtună pe piața investitorilor străini, care au început să-și închidă, rând pe rând, firmele. România, regina neîncoronată a sistemului lohn, nu mai este rentabilă pentru patronii din afară, care se reorientează acum spre alte țări aflate în sărăcie extremă.

Numărul șomerilor din rândul femeilor ar putea exploda în următorii ani

Croitoriile, înființate de oameni de afaceri străini sau care încheie contracte în sistem lohn cu firme străine, care ajunseseră să fie aproape singura alternativă pentru românce în găsirea unui loc de muncă, au început să se închidă masiv. Salariul minim din prezent, chiar dacă asigură traiul aproape la limita subzistenței, este considerat mult prea mare pentru așa-zișii investitori, care au decis să își mute afacerile pe meleaguri mult mai sărace. Creșterea salariului minim nu le-a convenit nici investitorilor din celelalte industrii manufacturiere, care își caută și ei alte țări în care să prospere. Iar acesta este prețul pe care România îl plătește, pentru anii mulți în care politica economică nu a avut niciun orizont și nicio strategie pe termen lung. Ani în care marea privatizare a tot ce mai mișca în România s-a dovedit distrugătoare pentru întreaga economie. Ani în care, după cum bine se știe, totul s-a distrus și nimic nu s-a pus în loc. ”Una dintre multele informații din ultima vreme a fost că se închide cea mai mare fabrică de confecții din Craiova, pentru că nu suportă creșterea salariului minim. Nimeni nu contestă că trebuia crescut salariul minim și e prea mic încă, dar să nu ne așteptăm că n-o să se închidă firme. Mai am semnale că se închide și fabrica de pantaloni din Harghita și altele. Firma germană Continental vrea să plece de la noi la Debrețin, în Ungaria, tot din cauza salariului minim. Cablajele auto, iar folosesc forță de muncă necalificată, ar putea să plece și ele în Serbia”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general alm Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Guvernul taie facilitățile fiscale

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va tăia facilitățile fiscale din domeniul IT, motivând că trebuie să aplice tratament fiscal egal pentru cetățeni și firme. ”Este necesar să se susțină alte sectoare, în afară de IT. Potrivit unui raport al BNR, investițiile străine în acest domeniu sunt zero. Bun, înțeleg să tai facilitățile angajaților din IT, dar sprijinim ceva în țara asta sau nu? Un sector care ar trebui luat în discuție este cel auto, pentru că se pregătește transferul de la tehnologia de producere a mașinii cu motor cu ardere internă, în 5 ani, la motoarele electrice și mașinile electrice. În Germania au făcut evaluarea și acest lucru înseamnă pierderea a 400.000 de locuri de muncă și încearcă să pună la punct un plan de 10 miliarde de euro, 5 de la guvern și 5 de la companiile auto, ca să ajute tranziția de la un produs la altul. Ideea este cu ce vii ca să produci mai mult, să ai PIB mai mare, să ai buget mai mare? Că doar tăind în virtutea economiilor nu este o resursă sustenabilă. Soluția în România nu este scutirea, ci plafonarea contribuției, adică stimulezi competența pentru ca oamenii să câștige cât mai mult, fără să le iei procentual tot mai mult. Și atunci fiecare va fi mai bine plătit în domeniul lui și nu vor mai pleca specialiștii la companiile străine. Dacă ar tăia și facilitățile angajaților din construcții, ar fi o problemă, pentru că sunt contracte încheiate, dar orice este posibil. Problema este să analizăm foarte bine înainte de a se lua astfel de decizii”, a mai adăugat secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
937 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger