Cauta

Planul lui Basescu: Mihai Razvan Ungureanu, spre Cotroceni prin Palatul Victoria

Romania are un nou premier: Mihai Razvan Ungureanu, director al SIE pana ieri seara.

Actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, a fost deja adoptat de cuplul prezidential, Maria si Traian Basescu

Dupa demisia lui Emil Boc, multi politicieni s-au batut ieri, ore bune, sa fie pusi pe lista viitorilor prim-ministri. N-a fost sa fie insa, Traian Basescu anuntand la ceas de seara ca l-a desemnat pe seful Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, sa formeze un nou guvern, tot cu efectivele vechii coalitii de guvernare: PDL, UNPR, UDMR, plus minoritati. Conform surselor politice, PDL a primit “mutarea” Ungureanu in plic, fara sa aiba posibilitatea de a cracni. Inca din luna septembrie 2011, “National” anunta ca seful SIE este “antrenat” pentru o intrare in forta pe scena politica.

28 septembrie 2011 - "National" anunta atunci ca Mihai Razvan Ungureanu este sustinut de americani pentru una dintre cele mai mari functii din stat

Concret, aratam atunci ca, in timpul intalnirilor pe care Traian Basescu le-a avut cu Hillary Clinton, Joe Biden si Barack Obama, s-a convenit lansarea lui Ungureanu catre Presedintia Romaniei. Cum, in Romania, toate scenariile sufera modificari, seful SIE va face o halta la Palatul Victoria, in drumul sau spre Cotroceni. Cum numirea a fost convenita in America, este evident ca prezenta lui Ungureanu in fruntea Guvernului va contribui la o si mai buna relatie intre cele doua tari. Realitate care insa ar putea sa-i deranjeze pe partenerii nostri europeni. Imediat dupa nominalizarea lui Ungureanu, un scenariu de ultima ora a si fost lansat pe piata. Acesta revenea asupra variantei de amanare a alegerilor parlamentare pana in 2013 (lucru mentionat de asemenea de “National”, cu doar o saptamana in urma), dar combinate de aceasta data cu niste prezidentiale anticipate, la care favoritul cursei urmeza sa fie Mihai Razvan Ungureanu. Asta, binenteles, dupa modificarea Constitutiei, cel mai probabil de o majoritate PDL-PSD.

Dialogul Opozitiei incepe si se termina cu alegerile anticipate

Pana sa se alieze insa cu PDL, PSD-ul lui Victor Ponta se jura ca nu va vota guvernul format de premierul proaspat desemnat. Asta in timp ce actualul sau partener, liberalul Crin Antonescu, se plange ca la Cotroceni a avut parte doar de niste consultari “formale”. Ce omit liderii USL sa spuna este ca ei insisi au anulat orice sansa de dialog, dupa ce la consultari Opozitia a respins din start orice varianta care nu rima cu alegerile anticipate. Si asta “uitand” cu bunastiinta ca USL cerea, cu foarte putina vreme in urma, guvern de tehnocrati. Astfel, Crin Antonescu a cerut doar demisia lui Traian Basescu, la pachet cu alegerile anticipate. “Vom vota impotriva guvernului pe care Basescu, prin gura lui Ungureanu, il va propune. Nu vom participa la lucrarile comisiilor, nici la sedintele Parlamentului. Ungureanu nu mai are de ani buni nicio legatura cu PNL”, a promis furios Crin Antonescu, dupa ce a aflat numele viitorului premier. Motivul: “Este inacceptabil ca in Romania sa avem propus pentru a conduce guvernul un om luat din fruntea unui serviciu special. In Romania, Basescu transmite foarte clar: <<Aici decid eu, serviciile secrete, toti cei care stiu ce este mai bine pentru voi!>>”.

(Ne)Realizarile guvernului Boc

Dupa mai bine de trei ani de guvernare, Emil si-a luat ieri BOCceluta de la Palatul Victoria

Ex-premierul Emil Boc sustine ca a demisionat deoarece nu a dorit sa se piarda ori sa fie puse in pericol realizarile cabinetului sau. Este util sa vedem de ce napasta ne-a ferit Boc si care sunt ”fructele” fostei guvernari:

– PIB-ul Romaniei a scazut si va reveni, in cazul fericit, la nivelul din 2008 cel mai devreme in 2014;

– Deficitul bugetar a scazut, dar numai prin taieri salariale dure, nesustenabile si ineficiente;

– Inflatia a scazut, dar acestea este meritul exclusiv al Bancii Nationale a Romaniei, nu al Guvernului, care a pus in pericol de cateva ori tinta de inflatie prin masuri economice necorespunzatoare;

– Veniturile bugetare au crescut, dar in special ca urmare a majorarii TVA, si nu a imbunatatirii efective a colectarii la buget;

– Datoria publica a crescut de mai bine de doua ori in aceasta guvernare, ajungand la peste 50 de miliarde de euro.

Demisia lui Boc, orchestrata de Basescu

Plecarea premierului Emil Boc este o “manevra politica” orchestrata de presedintele Traian Basescu. Cel putin asa sustine blogul Financial Times care mai noteaza ca strategia i-ar permite sefului statului “sa demonstreze ca este receptiv la solicitarile opiniei publice”.  In opinia jurnalistilor de la CNN, Emil Boc este de fapt o victima a crizei. „Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate. Romania devine astfel a sasea tara al carei premier demisioneaza pe fondul crizei datoriilor care afecteaza Uniunea Europeana”, comenteaza CNN.

In asteptarea Albei ca Zapada, ne-am trezit cu Fat Frumos

Claudiu Craciun

In timp ce Sebastian Lazaroiu se chinuie de mai bine de un an sa o aduca pe Alba ca Zapada in prim-planul politicii romaniesti, Dan Voiculescu si ai lui l-au scos la inaintare pe Fat Frumos. In persoana lui Claudiu Craciun, cunoscut drept „Vocea” Pietei Universitatii. Lector universitar, tanarul, atunci cand nu apara la Bruxelles cauza protestatarilor romani, este intens promovat de trustul Intact.

[poll id=”192″]

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version