AcasăNewsPlanul B al lui Erdogan: intalnirea cu Vladimir Putin

Planul B al lui Erdogan: intalnirea cu Vladimir Putin

Kremlinul confirma cosmarul NATO: Putin si Erdogan isi dau mana

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a anuntat ieri ca presedintele Federatiei Ruse il va primi pe presedintele Turciei, la inceputul lunii viitoare. Intalnirea Erdogan-Putin va fi una plina de semnificatii pentru occidentali, avand in vedere recentele evenimente din Turcia

Kremlinul confirma cosmarul NATO: Putin si Erdogan isi dau mana

”Vladimir Putin si Recep Erdogan au convenit ca aceasta intalnire sa aibe loc la inceputul lui august. La ora actuala, se poarta discutii cu privire la data si locul acestei intalniri”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. In 29 iunie, Putin si Erdogan au avut o convorbire telefonica, prima dupa incidentul din noiembrie 2015, cand  aviatia turca a doborat un avion rusesc de lupta Suhoi-24, la frontiera turco-siriana. Erdogan a adresat oficial scuze Rusiei, un demers cerut in mod expres de Vladimir Putin pentru normalizarea relatiilor dintre cele doua tari. Putin i-a transmis lui Erdogan condoleante dupa atentatul terorist comis pe aeroportul international Ataturk din Istanbul, insa a declarat ”inacceptabila” orice incalcare a statului de drept din partea autoritatilor de la Ankara urmare a puciului esuat din 15 iulie. Seful diplomatiei turce, Mevlut Vacusoglu, indica la inceputul acestei luni ca Recep Erdogan ar putea sa faca o vizita la Soci (sudul Rusiei) pentru a se intalni, in august, cu presedintele Vladimir Putin. Aceasta intalnire va  fi prima intre cei doi  presedinti dupa criza bilaterala declansata in noiembrie 2015 de catre Ankara, soldata cu masuri de rertorsiune adpotate de catre Moscova. Putin decretase mai multe sanctiuni economice impotriva Turciei si a cerut rusilor sa renunte la deplasarile turistice in aceasta tara, in special pe litoralul turcesc. Intalnirea Erdogan-Putin va fi una plina de semnificatii pentru occidentali, avand in vedere recentele evenimente din Turcia. Revenit la Ankara pentru prima data dupa puciul esuat, Recep Erdogan a condus ieri o reuniune a Consiliului national de securitate unde urma sa fie luata o ”decizie majora”, dupa cum a anuntat, luni, la Istanbul, seful statului, fara a oferi alte detalii. Consiliul national de securitate este format din inalti responsabili militari si ministri legati de apararea si securitatea interna a Turciei.

Obama promite ajutor american in anchetarea puciului

Presedintele SUA i-a promis omologului sau Recep Erdogan sprijin in ancheta cu privire la lovitura de stat esuata insa i-a cerut acestuia respectarea legilor, potrivit Casei Albe. Intr-un apel telefonic, Obama a insistat cu privire la necesitatea investigatiilor cu privire la autorii tentativei de lovitura de stat, cu adoptarea de masuri ”care sa intareasca increderea poporului in institutiile democratice ale statului de drept”. Insa Washington a avertizat Ankara in privinta chestiunii libertatilor publice, insistand si mai mult pe acest subiect, in urma epurarilor masive din armata, politie si magistratura. Pe de alta parte, Obama a salutat ”determinarea poporului turc in fata acestei actiuni violente si atasamentul sau pentru democratie”.

Tsunamiul epurarilor: 45.000 de persoane arestate sau scoase din functii

In cazul in care presedintele Turciei va decide o apropiere de Rusia, NATO si UE vor avea in fata probleme majore

Epurarile din Turcia ating dimensiuni alarmante. Cel putin 45.000 de persoane au fost destituite sau arestate, in urma puciului din noaptea de 15 spre 16 iulie. In afara militarilor si politistilor, cadrele universitare, profesorii dar si jurnalistii considerati neloiali lui Recep Erdogan figureaza printre persoanele vizate de aceste masuri. In total, 15.000 de invatatori si profesori, 1500 decani, 9000 de angajati ai ministerului de Interne dar si 250 de membri ai biroului primului ministru au fost scosi din functii. 6000 de militari au fost arestati iar 9000 de politisti si 3000 de judecatori au fost demisi.Potrivit autoritatilor, este vorba de partizani ai clericului Fethullah Gulen. Ieri, Consiliului invatamantului superior (YOK) a interzis pana la noi ardine toate deplasarile in strainatate a cadrelor universitare. YOK  a cerut ca situatia cadrelor universitare aflate peste granitele tarii sa fie examinata ”de urgenta” si ca acestia sa revina in Turcia cat mai repede posibil. Rectorii universitatilor au primit sarcina sa examineze ”de urgenta” situatia tuturor membrilor personalului academic si administrativ aliat al ”FETÖ/PDY”, acronimele ce desemneaza reteaua clericului Fethullah Gulen,si sa stabileasca un raport pana in 5 august.

Gulen cere Washingtonului sa respinga cererea de extradare

Inamicul numarul unu al presedintelui Turciei a cerut autoritatilor americane sa respinga cererea de extradare pe numele sau formulata de Ankara, care il considera drept instigatorul puciului esuat din Turcia. Intr-un comunicat, Fethullah Gulen, care traieste in SUA din 1999, a calificat drept ”ridicole” declaratiile lui Erdogan si ale premierului Yildirim cum ca el este instigatorul tentativei de lovitura de stat. ”Erdogan a demonstrat inca odata ca este pregatit sa faca orice pentru a-si consolida puterea si sa-i persecute pe cei care il critica”, a declarat Gulen, care locuieste in Pennsylvania si care este liderul spiritual al miscarii Hizmet, care promoveaza un islam moderat in mai multe zeci de tari dar care este considerata ca o miscare ”terorista” de Ankara. Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca documentele trimise de Ankara drept ”dovezi” pentru extradarea lui Gulen au fost examinate in conformitate cu tratatul de extradare existent de 30 de ani intre Turcia si SUA. El a mai subliniat ca Gulen beneficiaza de protectiile prevazute de lege.

WikiLeaks blocat in Turcia

Dupa ce pe site-ul organizatiei au aparut, marti, aproximativ 300.000 de emailuri (din perioada 2010- 6 iulie 2016) ale Partidului justitiei si dezvoltarii, aflat la guvernare, ieri, autoritatile turce au blocat accesul la site-ul WikiLeaks. Organizatia prevenise ca autoritatile vor face totul sa impiedice difuzarea acestor documente despre ”structurile de putere” din Turcia, documente care nu au insa legatura cu complotistii din 15 iulie.

Fara slujbe pentru mortii pucistilor

Directia turca pentru afaceri religioase (Diyanet) a decis sa-i priveze de ceremonii funerare pe pucistii care si-au pierdut viata in tentativa de a rasturna ordinea constitutionala si pe  presedintele Recep Erdogan. Astfel, ritualul funerar musulman, spalarea defunctului, invelirea sa in giulgiu si rugaciunea vor fi interzise. Diynaiet explica: aceste ritualuri sunt prevazute pentru fideli, pentru musulmanii care cred sincer in Allah, si nu pentru cei care ”prin actiunile lor au incalcat drepturile unui intreg popor, nu numai ale unei persoane, deci nu merita sa li se dea binecuvantarea credinciosilor”.

author avatar
Tudor Borcea
444 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger