AcasăNewsPlaneta Marte va fi colonizata de milionarii Terrei

Planeta Marte va fi colonizata de milionarii Terrei

Elon Musk, un miliardar american, a anuntat un program de colonizare a Planetei Rosii, la care vor avea acces doar… milionarii.

Fermele martiene nu se pot dezvolta decatsub cupole antiradiatii

Cofondator al agentiei SpaceX, Musk a dezvaluit ca se afla in cercetare si dezvoltare o racheta  capabila sa duca oameni pe Marte in viitorul apropiat.

Juma` de milion de dolari biletul

Elon Musk, langa recheta Falcon-9

Dupa calculele sale, costul platit de fiecare colonist pentru a ajunge pe Marte este de 500.000 de dolari. In avans! Pornind de la acest pret, proiectele coloniilor de pe Marte s-au reorientat, pentru a primi numai VIP-uri.

NASA prefera „colonia toroidala”, adaptabila conditiilor de pe Marte

Musk, care a prezentat programul spatial la o conferinta a Societatii Regale de Astronautica, in Marea Britanie, crede ca, orice milionar vizionar, in loc sa-si cumpere o casa in California cu 500.000 de dolari, va prefera sa fie un pionier in colonizarea Planetei Rosii. E adevarat, pentru o asemenea viziune futurista, colonistii, cel putin cei din prima generatie, trebuie sa aiba maximum 45 si sa aiba o sanatate de fier.

Alimentarea coloniilor se va face cu energia geotermala a planetei Marte

Prima colonie pe Marte, organizata de SpaceX, prevede 80.000 de oameni! Deci 40.000 de miliarde de dolari pentru Musk si partenerii sai, care vor fi investiti in construirea coloniei. Ca doar n-o sa-i lase pe milionari sa si-o construiasca singuri. Dat fiind conditiile de pe Marte, coloniile, de marimea unor orase mici de pe Terra, vor fi subterane, doar cu niste avanposturi la suprafata. Va beneficia de ferme, iar specialistii au demonstrat deja ca sparanghelul se va adapta foarte bine conditiilor de pe Marte. Deci, colonistii vor avea si un regim sanatos de viata!

Constructorii vor fi primii

Naveta care-i va duce pe colonisti pe Marte

Racheta care va duce colonistii pe Marte, Falcon-9, este inca in dezvoltare, ca si naveta Mars Colony Transport. Aceasta va functiona cu motoare bazate pe ciclul metanului. Gazele de ardere vor fi reintroduse intr-o camera de combustie, crescand puterea de tractiune si eficienta motoarelor. Metanul nu va trebui carat de pe Terra, putand fi obtinut pe Marte cu o bacterie anaeroba pamanteana, crescuta in substraturile Planetei Rosii.

Proiect „martian” construit de danezul Mikom Ya, artist 2D si 3D

Prima calatorie pe Marte o vor face constructorii, care vor cara echipamentul, materialele, sistemele antiradiatii pentru apa, sistemele de presurizare si butelii de oxigen. O alta va duce plantele si feritilizatorii, pentru fermele martiene. Cand totul va fi pus la punct, se vor imbarca si milionarii, doctorii – inclusiv psihiatri si psihologi, sa nu-i apuce amocul pe colonisti – fermieri etc. Musk spune ca proiectul este fezabil!

Conditii pe Marte

O zi martiana are 24 de ore si 39 de minute. Anotimpurile sunt asemanatoare celor de pe Terra, dar aproape de doua ori mai lungi, pentru ca anul martian are 1,88 ani terestri. Polul Nord, pe Marte, este orientat spre constelatia Lebada, nu spre Ursa Mica. Planeta Rosie are atmosfera, dar foarte rarefiata, 0,7% din atmosfera terestra. Asigura o oarecare protectie impotriva radiatiilor cosmice, dar nu suficienta. Presiunea este de asemenea foarte mica, din care cauza colonistii martieni trebuie sa poarte costume speciale la suprafata planetei. Tot la suprafata se inregistreaza furtuni de nisip care dureaza luni de zile! Comunicatiile cu  Terra, in timp util, nu vor fi posibile decat daca se amplaseaza „o constelatie” de sateliti, dar Musk spune ca acestia vor necesita cheltuieli minore in contextul unei colonizari majore a planetei. Primele colonii pot fi amplasate in zona vulcanului Arsia Mons, unde exista grote ce deschid cai naturale spre interiorul planetei.

author avatar
Adina Mutar
1.941 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger