Cauta

Plan diabolic al Guvernului. Prăbușește nivelul de trai al românilor

Deși au estimat venituri bugetare mai mari decât cele ale Comisiei de Prognoză, pe estimările acesteia fiind construit bugetul de stat, noul Guvern anunță, după o singură mișcare, o majorare uriașă a deficitului. Creșterea intenționată a deficitului bugetar a avut însă un obiectiv, înghețarea salariilor și pensiilor și favorizarea companiilor în detrimentul populației.

Cheltuielile nesăbuite ale Guvernului au majorat deficitul bugetar

Minciunile trâmbițate de actuala guvernare încep să iasă la iveală. Ultimele estimări făcute arată un plus de 19 miliarde de lei la PIB, față de cel anunțat în vară de Comisia Națională de Prognoză. Și atunci de unde deficitul? Foarte simplu. Din măsurile catastrofale luate de actualul Executiv la ultima rectificare bugetară, când s-au decis rambursarea urgentă a TVA-ului și a banilor pe concedii medicale și plata a două miliarde de lei pentru rachetele americane care vor veni abia în 2025. Rambursarea TVA se face în termen de 90-120 de zile, deoarece trebuie verificate firmele care fac cererile pentru ca acestea să nu fie fictive. În cazul concediilor medicale probleme sunt cu verificarea documentației și veridicității acestora, având în vedere că multe dintre aceste concedii sunt false. Guvernul a decis însă că trebuie decontați, de urgență, toți banii către firme, fără niciun fel de control. Mai mult, în fundamentarea rectificării bugetare ministrul de finanțe  arată că, ”potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%)”. Așa, și? Anul are 12 luni și, având în vedere comportamentul multor firme de a-și achita dările către stat abia în ultima lună a anului, așa-zisa nerealizare de 3,5% nu spune nimic.

Pretext pentru austeritate

Cristian Socol, profesor la Academia de Științe Economice, arată că risipa din banul public se face acum doar pentru a da vina pe greaua moștenire și a aplica măsuri de austeritate. ”Deficitul bugetar putea fi ținut în jurul a 3% din PIB. Putea fi negociată cu Comisia Europeană activarea clauzei de investiții sau scoaterea în afara calculului de deficit a cheltuielilor suplimentare de înzestrare militară, de 0,7% din PIB, pentru că sunt excepționale. Cu un efort pe colectare pe noiembrie și decembrie, nu mai era nevoie de prea multă negociere cu CE. Deci, se putea. Cu voință și pricepere. Deficitul de 4.3% din PIB nu este decat un pretext pentru austeritate”, susține prof.Cristian Socol. Și, într-adevăr, măsurile s-au anunțat deja, de la neaplicarea Legii salarizării și Legii pensiilor, până la anularea OUG 114, care plafona prețurile la energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici. De unde atâta interes pentru profitul companiile de energie, care nu falimentează, nu se închid, ci au doar un profit mai mic? Majorarea deficitului a fost gândită, diabolic, pentru că un deficit mare bagă România în procedură de infrigement cu Comisia Europeană, care Comisie Europeană va veni și va spune că majorarea salariilor și majorarea pensiilor nu sunt sustenibile și atunci, fiind an electoral, PNL va da vina pe Comisia Europeană și, bineînțeles, pe cei de la PSD.

Ultimele stiri

  • Cutremur în România, marți dimineață/Ce magnitudine a avut seismul din 7 mai
  • Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
  • Cinci muncitori au murit în Sicilia, într-o stație de epurare – VIDEO
  • Israelul bombardează intens oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, deşi Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu. Cel puţin 12 morţi (VIDEO)
  • Polonia verifică dacă judecătorul care a cerut azil în Belarus a fost spion
  • VIDEO| Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer „armistițiu olimpic”
  • Poza Zilei
  • Iohannis, din nou turist. De această dată se va întâlni cu Joe Biden la Casa Albă
  • Horoscop 7 mai 2024 – Mergi la căldura casei tale
  • Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice. Ambasadorul Germaniei în Rusia a fost rechemat în țară.
  • Exit mobile version