AcasăNewsPlaja lărgită din Mamaia, înghițită de valuri uriașe. Acum arată ca o...

Plaja lărgită din Mamaia, înghițită de valuri uriașe. Acum arată ca o faleză – FOTO

plaja mamaiaPlaja lărgită din Mamaia, înghițită de valuri uriașe. Acum arată ca o faleză - FOTO

O porțiune mare din plaja din stațiunea Mamaia a fost înghițită de mare. Erodarea s-a petrecut în ultimele zile în urma furtunilor și a valurilor mari care au lovit țărmul.

Specialiștii spun că este un fenomen absolut natural, numit „cliffing”, care se va rezolva în momentul în care utilajele vor nivela zona, potrivit ctnews.ro.

Fenomenul, considerat normal de către specialiști

În zona Rex din stațiunea Mamaia, valurile puternice care au lovit țărmul au săpat până la un metru în malul de nisip, iar acum plaja arată ca o minifaleză.

Dune mari de nisip s-au format pe toată suprafața.

„Groapa generează o prăbușire a malului. Munca omului și munca naturii creează astfel de situații care se vor rezolva în primăvară când niște utilaje mari vor veni să niveleze panta de trecere”, a explicat Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare.

Specialiștii reamintesc că, după acest fenomen, nisipul atras de valuri se va așeza însă în zona țărmului. Astfel, turiștii vor avea parte de un nisip mai fin pe plajă, dar și o intrare în mare mai lină.

Zona de plajă din Mamaia-Mamaia Nord s-a extins din 2020 cu 50 de hectare printr-un proiect de reabilitare a zonelor costiere. Plajele s-au lărgit chiar şi cu 150 de metri faţă de zona de promenadă.

author avatar
Andreea Vlad