AcasăNewsPlahotniuc fuge in Elvetia. Moldova, rupta in bucati?

Plahotniuc fuge in Elvetia. Moldova, rupta in bucati?

Teoretic, criza din Republica Moldova a luat sfarsit. Realizand ca nu poate tine piept unei coalitii ruso-americane impotriva sa, controversatul Vladimir Plahotniuc a ales sa fuga. Rusinos, dar sanatos, caci evita sa aiba un sfarsit aidoma tuturor celor care s-au pus de-a curmezisul oranduirii stabilite prin intelegeri tacite intre marile cancelarii. Practic, de acum inainte va incepe cu adevarat „nebunia” in Moldova, caci o intrebare sta pe buzele tuturor: care este pretul pe care trebuie sa-l plateasca Chisinaul pentru „pacea” obtinuta prin bunavointa si mijlocirea Moscovei si a Washingtonului?!

O saptamana si un pic a durat mini-revolutia lui Plahotniuc, pana cand Putin a iesit public cu o declaratie de condamnare a evenimentelor de la Chisinau. Realizand pericolul care il paste, miliardarul care sechestrase politic si administrativ puterea in Moldova a inteles ca trebuie sa faca nu unul, ci mai multi pasi in spate. L-a impins pe Pavel Filip sa demisioneze din fruntea Guvernului 1, a acceptat ca Maia Sandu (Guvernul 2) are tot dreptul sa preia sefia Executivului, dar asta n-a fost de ajuns si s-a retras din viata publica, alegand exilul in Elvetia. Tara Cantoanelor, acolo unde detine mai multe proprietati, este resedinta pentru copiii sai de mai multi ani si ii garanteaza paza buna, ferindu-l de extradare.

Castiga si Romania ceva din federalizare?

Liderul Partidului Democrat si-a jucat toate cartile in razboiul cu pro-europenii si pro-rusii din noul Parlament al Republicii Moldova. Plahotniuc a crezut ca, daca da publicitatii imagini cu Igor Dodon dictand ordinul de federalizare a tarii, castiga poporul de partea sa, iar strainii nu vor interveni. Gresit! Nimanui nu i-a pasat de filmarea cu presedintele in exercitiu creionand ruperea in bucati a Moldovei!

Si, totusi, in acest scenariu poate sta raspunsul la intrebarea ce castiga SUA si Rusia rezolvand criza din Moldova. Occidentul se alege cu un guvern favorabil (progresista Maia Sandu este o ferventa sustinatoare a globalizarii), iar Moscovei ii ramane in functie presedintele-marioneta. Cam putin, nu credeti?! Doar daca, nu cumva, se va adeveri cele dezvaluite de Plahotniuc – federalizarea Republicii Moldova! Atunci, noua nu ne ramane decat a spera ca Romania va fi prezenta activ la masa negocierilor, caci in mod cert sunt destui „rechini” care asteapta sa sfasie in bucati trupul Moldovei.

„Aici nu mai e un loc sigur pentru mine”

Intr-un mesaj prin care si-a anuntat retragerea din viata politica (in traducere libera, fuga din Moldova), Vladimir Plahotniuc vorbeste despre pericolul pe care il reprezenta ramanerea in tara: „Am nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, dupa ce a trecut prin momente grele, inclusiv dupa o tentativa de rapire esuata a mea, care a avut loc anul trecut, cand ma aflam intr-o vizita peste hotare. Copiii mei sunt speriati, familia mea este speriata si nu se simte in siguranta nicaieri. Familia mea are nevoie mai mult ca oricand sa fiu langa ea si eu voi sta cat este necesar. Sunt constient ca am multi dusmani, am fost constient de asta si cand guvernarea noastra a cerut la ONU retragerea trupelor straine (n.n. – a trupelor rusesti, stationate in Transnistria) de pe teritoriul Moldovei. Stiu ce risc mi-am asumat cand am initiat legea impotriva propagandei, cand am refuzat sa semnez planul de federalizare a tarii. Inteleg ca, din cauza asta, Moldova nu mai este un loc sigur pentru mine”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor