AcasăNewsPlahotniuc fuge in Elvetia. Moldova, rupta in bucati?

Plahotniuc fuge in Elvetia. Moldova, rupta in bucati?

Teoretic, criza din Republica Moldova a luat sfarsit. Realizand ca nu poate tine piept unei coalitii ruso-americane impotriva sa, controversatul Vladimir Plahotniuc a ales sa fuga. Rusinos, dar sanatos, caci evita sa aiba un sfarsit aidoma tuturor celor care s-au pus de-a curmezisul oranduirii stabilite prin intelegeri tacite intre marile cancelarii. Practic, de acum inainte va incepe cu adevarat „nebunia” in Moldova, caci o intrebare sta pe buzele tuturor: care este pretul pe care trebuie sa-l plateasca Chisinaul pentru „pacea” obtinuta prin bunavointa si mijlocirea Moscovei si a Washingtonului?!

O saptamana si un pic a durat mini-revolutia lui Plahotniuc, pana cand Putin a iesit public cu o declaratie de condamnare a evenimentelor de la Chisinau. Realizand pericolul care il paste, miliardarul care sechestrase politic si administrativ puterea in Moldova a inteles ca trebuie sa faca nu unul, ci mai multi pasi in spate. L-a impins pe Pavel Filip sa demisioneze din fruntea Guvernului 1, a acceptat ca Maia Sandu (Guvernul 2) are tot dreptul sa preia sefia Executivului, dar asta n-a fost de ajuns si s-a retras din viata publica, alegand exilul in Elvetia. Tara Cantoanelor, acolo unde detine mai multe proprietati, este resedinta pentru copiii sai de mai multi ani si ii garanteaza paza buna, ferindu-l de extradare.

Castiga si Romania ceva din federalizare?

Liderul Partidului Democrat si-a jucat toate cartile in razboiul cu pro-europenii si pro-rusii din noul Parlament al Republicii Moldova. Plahotniuc a crezut ca, daca da publicitatii imagini cu Igor Dodon dictand ordinul de federalizare a tarii, castiga poporul de partea sa, iar strainii nu vor interveni. Gresit! Nimanui nu i-a pasat de filmarea cu presedintele in exercitiu creionand ruperea in bucati a Moldovei!

Si, totusi, in acest scenariu poate sta raspunsul la intrebarea ce castiga SUA si Rusia rezolvand criza din Moldova. Occidentul se alege cu un guvern favorabil (progresista Maia Sandu este o ferventa sustinatoare a globalizarii), iar Moscovei ii ramane in functie presedintele-marioneta. Cam putin, nu credeti?! Doar daca, nu cumva, se va adeveri cele dezvaluite de Plahotniuc – federalizarea Republicii Moldova! Atunci, noua nu ne ramane decat a spera ca Romania va fi prezenta activ la masa negocierilor, caci in mod cert sunt destui „rechini” care asteapta sa sfasie in bucati trupul Moldovei.

„Aici nu mai e un loc sigur pentru mine”

Intr-un mesaj prin care si-a anuntat retragerea din viata politica (in traducere libera, fuga din Moldova), Vladimir Plahotniuc vorbeste despre pericolul pe care il reprezenta ramanerea in tara: „Am nevoie de timp pentru a-mi securiza familia, dupa ce a trecut prin momente grele, inclusiv dupa o tentativa de rapire esuata a mea, care a avut loc anul trecut, cand ma aflam intr-o vizita peste hotare. Copiii mei sunt speriati, familia mea este speriata si nu se simte in siguranta nicaieri. Familia mea are nevoie mai mult ca oricand sa fiu langa ea si eu voi sta cat este necesar. Sunt constient ca am multi dusmani, am fost constient de asta si cand guvernarea noastra a cerut la ONU retragerea trupelor straine (n.n. – a trupelor rusesti, stationate in Transnistria) de pe teritoriul Moldovei. Stiu ce risc mi-am asumat cand am initiat legea impotriva propagandei, cand am refuzat sa semnez planul de federalizare a tarii. Inteleg ca, din cauza asta, Moldova nu mai este un loc sigur pentru mine”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.385 afisari

2 COMENTARII

  1. Plahotnic ,un excroc caruia i-a mers destul de mult ,a pus bine ce-a furat si a plecat cand s-a amputit branza in putina basarabeana !.
    Nu-i primul care spala putina ,asa ca sunt multi care vor sa-l usureze de bani si sa-l scape printre degete daca nu are vro coada dupa el care sa-l lichideze in stilul kgb-ist.
    Moldovenii de peste prut sunt abandonati de Rusia sub aspect material si financiar,rusii au problemele lor ,iar Basarabia este prea saraca si are nevoie de sprijin consistent !.Rusiei ai ajunge Transnistria care-i cuiul lui Pepelea !!.
    Din cele 5 milioane ale Basarabiei 3,5 sunt romani,dar 1,5 sunt :rusi,ucrainieni ,gagauzi,bulgari si familii mixte !!,asa ca linistea nu se obtine orcum.
    Chestia cu parcursul proeuropean a Basarabiei este o gaselnita a subventionarii paci cumparate, linistea dinaintea furtunii.Situatia din Ucraina este similara Austro-Ungariei inainte de primul razboi Conglomeratul din care au facut rusii Ucraina se va sparge mai devreme sau mai tarziu .Rusii si ucrainienii au multe rele facute in comun ,dar au si multe de platit unii altora.Basarabia facatura a Stalin prin mutarea multor rusi in Basarabia pustiita in urma deportarilor nu-i tocmai o natiune ,cei 75 de ani sub rusi pe multi romani i-a transformat,ei traiesc inca cu gandul la porbagajul de sticle cu vin si cogneac cu care rezolvau toate nevoile la Moscova in stilul sovietic,fara bani doar cu peschesul de cuviinta.UE ca sa-si intinda piata cotizeaza din an in paste cativa arginti
    care dispar direct din banci in buzunarul celor ca Plahotniuc.
    Ca sa bage batul prin gard sa zgandare ursul licuriciul vrea sa se vare in hora targuind cu rusul linistea din Ucraina in stilul „Mai da stapine -mai lasa jupane „,orcum Basarabia numita R Moldova ramne o carpra de muls in stilul care cum o prinde .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger