AcasăNewsPlafonarea prețurilor la energie. La ce înțelegere au ajuns liderii PNL și...

Plafonarea prețurilor la energie. La ce înțelegere au ajuns liderii PNL și PSD

coalitiePlafonarea prețurilor la energie. La ce înțelegere au ajuns liderii coaliției

PNL și PSD nu au reușit, marți, să se înțeleagă pe tema procentului de 9,4% din PIB pentru pensii, stabilit în PNRR, în schimb liberalii ar fi agreat reglementarea prețurilor la energie pe termen limitat.

Propunerea aparține celor de la PSD și a fost acceptată de liberali, fiind agreată deja de săptămâna trecută într-o reuniune restrânsă a președinților celor trei partide.

Începând cu 1 februarie a intrat în vigoare prevederile OUG 3/2021, cu noua schemă de spijin pentru plata facturilor la energie și gaze, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Noua OUG cu schemele de sprijin este valabilă până la 31 martie 2022.

Propunerile PSD pentru criza facturilor

Propunerea PSD prevede un plafon de cel mult 0,308/kWh pentru energia activă și 0,20 lei/kWh la gazele naturale. În legea actuală, limita maximă pentru care se aplică compensarea este de aproximativ 307,83 kWh/lună la energia electrică și cel mult 2.762,51 kWh la gaze naturale.

Celelalte măsuri propuse de social-democrați

  • Prețul energiei electrice se plafonează la 0,308 lei/kWh. Prețul gazelor se plafonează la 0,2 lei/kWh;
  • Acordarea unei compensații de 0,29 lei/kWh pentru energie electrică și a unei compensații de 0,06 lei/kWh pentru gaze;
  • TVA redus de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze de la 1 februarie atât pentru consumatorul casnic cât și pentru IMM-uri;
  • Dublarea plafonului de consum până la care se aplică compensarea;
  • Facturile greșite să se recalculeze fără penalități. În aceeași perioadă, debranșarea să fie interzisă;
  • Penalizarea dură a oricărui abuz;
  • Pentru IMM-uri și servicii esențiale (instituții publice, școli, spitale, creșe, infrstructură critică, cabinete medicale individuale și alte profesii liberale) – plafonarea prețurilor la energie la 0,700 lei/kWh (inclusiv TVA) și plafonarea prețului la gaze la 0,300 lei/kWh (inclusiv TVA);
  • Supraimpozitarea, acolo unde se face profitul, nu doar la producător, ci pe tot lanțul; reglementarea marjei de profit pe tot lanțul.
author avatar
Andreea Vlad
264 afisari

4 COMENTARII

  1. se prefac ca vor sa faca ceva , in realitate si psd si pnl sint multumiti cu jaful din energie , de asta o tot taraie si tot „analizeaza ” .altii normali la cap au rezolvat pe loc . Romania stat esuat si mafiot, asa cum spun cei care chiar ei au dus la asta .

  2. Cum adica plafonarea preturilor la energie???Pai de ce au LIBERALIZAT jegosii de politicieni preturile la energie?Nu se stia ce o sa iasa?
    Slugi imputite ale firmelor straine,asta sunt politicienii nostri de tot ca-catul.

  3. & Scriitorilor de etichete cu prețuri li se spune și „politicieni” și primesc și subveții pentru politica scrierii de etichete cu prețuri, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger