AcasăNewsPlafonarea prețurilor la energie, extinsă până în august 2023. Scade pragul de...

Plafonarea prețurilor la energie, extinsă până în august 2023. Scade pragul de consum până la care Guvernul acordă compensări – DOCUMENT

energiePSD susţine că are salvarea pentru românii cu mai multe locuri de consum: eliminarea declarațiilor pentru plafonare!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.

„Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat Virgil Popescu.

Scade plafonul până la care guvernul acordă compensări pentru energia electrică

Numărul de kWh până la care Guvernul acordă compensări scade de la 300 la 255. Adică vorbim despre o reducere cu 15%. Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Concret, proiectul de OUG aprobat joi prevede că clienții casnici care anul trecut au consumat până în 100 kWh lunar vor plăti 0,68 lei/kWh, iar cei care au consumat anul trecut între 100 și 300 de kWh, și care în perioada următoare nu vor depăși maximum de 255 kWh/lună vor plăti un preț de 0,80 lei/kWh.

Totodată, clienţii casnici al căror consum mediu lunar a fost între 100,01 şi 300 kWh sunt încurajaţi să facă economie, prin măsurile propuse.

Statul va compensa doar 85% din consumul firmelor mici la un preț de 1 leu/kWh

Ministrul Energiei a menţionat că pentru mediul economic şi instituţiile publice, preţul final va rămâne de 1 leu/kWh.

Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi – un leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituţii publice – 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să îi stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a spus oficialul.

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

În cazul clienţilor noncasnici se menţine prevederea conform căreia preţul final facturat va fi de maximum 0,37 lei/kWh, pentru cei care consumă până în 50.000 de megawaţi anual.

Plafonarea prețurilor la energie electrică

Potrivit Ordonanței, plafonarea prețurilor la energia electrică este prelungită până la 31 august 2023, astfel:

Pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar.

Plafonarea prețurilor la gazele naturale

(2) Prin derogare de la prevederile art. 180 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Taxa de solidaritate

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr.6 și anexa 6.1.”, se arată în proiectul de OUG.

Varianta finală a Ordonanței poate fi consultată AICI.

author avatar
Andreea Vlad
1.156 afisari

3 COMENTARII

  1. Le – a mangaiat scafarlia baietilor destepti.Sanctiunea o primeste tot consumatorul, fraierul casnic. Care pana acum avea reducerea pana la 300 kw consumati ,acu’ mai stinge lumina, congelatorul, nu-si mai incarca masina eco :)…sa ajunga la 250 kw.
    Dau vina pe UE.Dar nu exista nici macar o recomandare UE.
    Fie ei blestemati !

    • De la reducere pînă la prețul de speculă tot omul de rînd plătește prin taxe și impozite.

    • @Ioana M. 2022-09-02 16:14 16:14:30
      EU O SINGURA PERSOANA AM CONSUMAT SI 10 KW INTR-O LUNA.
      20-30 KW DE PERSOANA SUNT MAI MULT DECAT SUFICIENT
      MASINA SPALAT CUPTOR MICROUNDE FRIGIDER ASPIRATOR AER CONDITIONAT TELEVIZOR-PUTREGAI CAPITALIST GUNOI IMPERIALIST DESFRAU DEZMAT SODOMA SI GOMORA
      BEC DE 10 WATTZI MAXIM SI SACUL DE DORMIT LA IARNA
      STAPANII VOSTRII V-AU PLATIT PENTRU CIRCOTECA/MASCARADA/REPREZENTATIE-CA LA FETE…PUNE AICI SI BAGA AICI…FARA OBLIGATIE…LA BORDEL NE CUNOASTEM-PE STRADA NU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger