AcasăNewsPitzipievici de la ICR

Pitzipievici de la ICR

Scandalul iscat in jurul trecerii Institutului Cultural Roman (ICR) de sub autoritatea Presedintiei, sub cea a Parlamentului, e inca in toi si departe de a se domoli. Amuzant, dar parca mai degraba de plans, cei care se descriu a fi intelectuali de soi au declansat „Razboiul papioanelor”, o manifestare sub care incearca sa escamoteze derapajele culturale ale ICR si sa abata atentia spre orice altceva.

Am papion, deci sunt intelectual!

Culmea este, insa, ca niciunul dintre protestatarii inarmati cu papioane nu a sanctionat, vreodata, iesirile in decor ale ICR la expozitiile internationale si nici ideile exprimate de directorul Horia Patapievici, in scrierile lui.

Romanii, buni de spanzurat!

„Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbra fara schelet, o inima ca un cur, fara sira spinarii“, gandea sincer Patapievici despre Romania prin 1996, in volumul „Politice”. Ca sa fie si mai clar, ne atentioneaza mai inainte ca suntem „23 de milioane de omuleti patibulari”, adica „demni de a fi spanzurati”, dupa explicatia data de DEX termenului sub care autorul isi nuanteaza infertil ideile. Si asta nu e tot, pentru ca acelasi Horia Patapievici declara cu siguranta faptului demonstrat  ca demnitatea romanilor consta in ridica gura pentru a ne-o umple de urina ba turcii, ba rusii, si asta dupa ce ne-am nascut din clisa formata de urina romanilor si slavilor („Politice”, editura Humanitas, 1996). Dupa ce face knock-out cultura nationala, afirmand ca este de tip second hand, distinsul conchide ca „Romana este o limba in care trebuie sa incetam sa mai vorbim sau… sa o folosim numai pentru injuraturi…“. Si asta de parca el ar gandi, ar vorbi si ar scrie in aramaica, iar seara mai bea un sprit cu Hristos, intre doua partide de table.

Dumnezeu in erectie

In 2008, Patapievici soca din nou cu explicatiile date in urma scandalului iscat de expozitia NY Comic Con, de la New York, in care expunea si Cristi Neagoe, un apropiat al lui. Ce daca poneii expusi aveau o zvastica pe fund, nu e un act antisemit, caci dupa legea americana antisemitismul apare doar cand zvastica e desenata pe vreo sinagoga sau pe casa vreunui evreu. Asa o fi, dar ce legatura are cu arta? Are, dar cum cultura noastra e de mana a doua e normal sa nu intelegem actul de creatie. Ce daca Mantuitorul este surprins si el in cele mai nesimtite ipostaze, ba spanzurat, ba cu o erectie masiva, asta este arta si romanii sunt niste dobitoci, cum se subintelege din spusele directorului ICR: „Cu o educatie pur romaneasca nu poti face NIMIC.“  Si daca unul dintre tablouri arata explicit harta Romaniei, intinsa bine intre bracinarii lasati in vine intru intampinarea jetului, ei bine, nu e o jignire, ci o forma avangardista de exprimare a sentimentelor de respect fata de tara. Nicio reactie, insa, din partea intelectualilor de atunci si cu papionul de astazi. Un singur lucru uita „pitiponcul” din varful ICR: ca este roman si el, deci la fel de cu gura plina de urina de-a lungul istoriei, cu aceleasi „trasaturi rudimentare” si „patibular”. Adica, demn de spanzurare, caci nu se trage din alt neam si nu are o alta cetatenie.

author avatar
Andrei Coman
613 afisari

1 COMENTARIU

  1. „Horia Roman Patapievici, de profesie fizician, fiul unui agent NKVD-ist – Dionis Patapievici a activat impotriva Romaniei in Bucovina ocupata de URSS, a fost traducator al Armatei Rosii in Viena ocupata de rusi, devenind nomenklaturist comunist, ca inalt functionar la BNR si reprezentat al RSR la CAER, urmarit de UM 0110 anti-KGB ca agent sovietic -, si-a falsificat biografia in fata sotilor Ierunca-Lovinescu, afirmand ca tatal sau a fost detinut politic anticomunist si a murit fara a apuca sa-i spuna din suferintele pe care le-a indurat in temnitele comuniste – conform Jurnalului Monicai Lovinescu” (Dorin Tudoran)
    Iata, deci, domnule Coman, ca patibularul Patapievici vine dintr-un alt neam, al celor care nu se sfiesc sa-l intinda pe Dumnezeu pe cruce ori de cate ori au ei nevoie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger