AcasăNewsPilotii unui zbor Franta-Kuweit au adormit la mansa

Pilotii unui zbor Franta-Kuweit au adormit la mansa

Pilotii americani au fost treziti de avioane F-16 grecesti si de stewardese

La 15 ore dupa disparitia aparatului A320 apartinand companiei EgyptAir, comtrolorii de trafic au pierdut contactul cu un Boeing care decolase din Franta cu 140 de pasageri la bord si care se indrepta spre Kuweit. Aparatul, operat de o mare companie americana, era vizibil pe radar dar pilotii nu raspundeau.

Pilotii americani au fost treziti de avioane F-16 grecesti si de stewardese

”Incidentul a avut loc joi seara, la 15 ore dupa prabusirea avionului EgyprAir. Premierii italian si grec, Matteo Renzi si Alexis Tsipras, au fost imediat alertati, o linie de comunicatie cu NATO a fost deschisa”, au detaliat surse grecesti, noteaza Ria Novosti. Avionul survola Croatia si Albania, care se afla in regiunea de informare a zborurilor (FIR) a Italiei. Controlorii de trafic italieni au incercat in repetate randuri sa-i contacteze pe pilotii avionului dar nu au primit niciun raspuns. ”Dupa intrarea in regiunea de informatii a zborurilor a Atenei, controlorii greci au esuat la randul lor sa-i contacteze pe piloti. Doua avioane F-16, stationate in Creta, au fost trimise catre aparatul civil, riscul unui atentat terorist nefiind exclus”, au declarat sursele citate. Intre ora 20 si 20.15, in timp ce avionul survola insula Santorini, in Marea Egee, aparatele F-16 s-au apropiat de Boeing, constatand cu stupoare ca pilotii dormeau dusi. ”Pasagerii si stewardesele au vazut avioanele F-16 si si-au dat seama ca ceva nu este in regula. Ulterior, stewardesele au intrat in cabina si i-au trezit pe piloti”, au adaugat interlocutorii greci. Potrivit postului grecesc Skai, surse din cadrul Apararii au informat ca o reclamatie a fost trimisa companiei americane al carui nume nu a fost insa dezvaluit, desi mass-media elena mentiona numele companiei Delta.

”Vom dobori acest avion”

Potrivit New York Times, o inscriptie amenintatoare a fost scrisa pe fuselajul aparatului Airbus al companiei EgyptAir, care s-a prabusit saptamana trecuta in Mediterana. ”Vom dobori acest avion”, a fost scris, in limba araba, acum doi ani, de catre angajati ai aeroportului international din Cairo care sustineau organizatia Fratii musulmani”, recunoscuta drept terorista de mai multe tari din lume. Serviciile de securitate au explicat incidentul prin prisma situatiei complexe din Egipt ca urmare a inlaturarii de la putere in 2013 a presedintelui islamist Mohamed Morsi, liderul gruparii Fratii musulmani din acea perioada. Ulterior, EgyptAir a condediat mai multi angajati suspectati de legaturi cu ”Fratii musulmani” si de sustinere a lui Morsi. Din ratiuni de securitate, la bordul tuturor aparatelor EgyptAir se afla doi angajati ai serviciilor de securitate egiptene. La bordul avionului A 320 care s-a prabusit saptamana trecuta se aflau trei. Nu s-a aflat, deocamdata, explicatia pentru aceasta intarire a masurilor de securitate.

author avatar
Tudor Borcea
697 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger