Numeroși români care au suferit de Covid-19 s-au tratat acasă, pentru că au reușit să ducă boala pe picioare. Cei mai mulți nu au fost la medic, deci nu figurează în nicio evidență. Prin urmare, le este mai greu să demonstreze că au imunitate pentru a se putea bucura de o serie de avantaje, mai ales în ceea ce privește accesul la unele evenimente sau pentru a putea călători.
Certificatul verde digital, valabil la nivelul Uniunii Europene de la 1 iulie, preia datele din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.
Or, cei care au făcut teste rapide acasă și au fost depistați pozitiv cu Covid-19 nu figurează în aceste registre pentru a obține acest document. Andrei Baciu a arătat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală.
Andrei Baciu recomandă vaccinarea
„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu la Digi 24.
Astfel, aceste persoane trebuie să-și facă un test pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.