Numărul tranzacţiilor de apartamente și case a început să scadă începând cu primăvara acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de construcții și a combustibililor, la care se adaugă și creșterea costurilor asociate creditelor ipotecare.
Pe scurt, interesul românilor pentru achiziții de apartamente este în scădere. Cel puțin asta reiese din date publicate luni de Institutul Național de Statistică.
Românii nu-și mai cumpără locuințe
În primele trei trimestre ale anului, numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu mai mult de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate luni de INS.
În primele 9 luni ale anului s-au eliberat 34.500 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu aproape 12% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Doar în luna septembrie 2022 s-au eliberat 3880 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale (scădere de 4,0%). Din totalul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale 71,3% sunt pentru zona rurală.
A scăzut numărul autorizațiilor de construcție
Și în comparația de la o lună la alta scăderea este evidentă. Astfel, în septembrie 2022 s-au eliberat cu 163 de autorizații mai puțin decât în august.
În profil teritorial, această scădere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-100 autorizaţii), Nord-Vest (-88), Sud-Est (-85), Bucuresti-Ilfov (-60), Centru (-33) şi Sud-Vest Oltenia (-8). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (+190 autorizaţii) şi Vest (+21).
Scăderi s-au înregistrat în toate regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-971 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-878), Sud-Muntenia (-726), Vest (-572), Sud-Est (-427), Nord-Vest (-417), Sud-Vest Oltenia (-400) şi Centru (-223).